Kombinacija željeza i alkohola nije dobra za srce

Datum objave: 20. 10. 2005.

Žene koje vole uz odrezak popiti pivo, trebale bi poraditi na umjerenosti, sudeći prema rezultatima istraživanja kojim je obuhvaćeno više od 34 000 žena dobi 55-69 godina..
Znanstvenicu su uočili da kombinacija prečestog konzumiranja alkohola i visokog unosa željeza mesom povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti. Objašnjenje je da alkohol oslobađa željezo iz tjelesnih rezervi pa previsoka razina željeza u tijelu, iako je željezo esencijalni nutrijent, uzrokuje oksidativna oštećenja u stanicama.
Autori ovog istraživanja posebno ističu važnost umjerenog konzumiranja crvenog mesa i alkohola te prednosti prehrane s obiljem voća i povrća te cjelovitih žitarica.
Izvor: American Journal of Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: željezo,

Komentari