Datum objave: 23. 08. 2010.

Kombiniranje fruktooligosaharida i otpornog škroba može rezultirati blagotvornim učinkom na crijevnu stijenku, odnosno funkciju probavnog sustava, ukazuje nova španjolska studija.

Provedena na životinjskom modelu – i na zdravim jedinkama i na onima s poremećenom crijevnom funkcijom (i posljedičnim povećanim upalnim intestinalnim odgovorom), studija je pokazala kako davanje kombinacije prebiotika sa različiitim stupnjem fermentacije može sinergizmom dovesti do pojačanog zaštitnog učinka na probavni sustav.

Davanjem spomenute prebiotičke kombinacije došlo je do povećanja broja zaštitnih laktobacila i bifidobakterija u crijevima, te njihovog protuupalnog i imuno-stimulirajućeg učinka.

Osnaživanjem stijenke crijeva, poticanjem ekspresije zaštitnih gena, povećavanjem kolonija bakterija koje onemogućavaju štetne učinke patogenih bakterija te ostalim mehanizima, prebiotici su do sada pokazali svoje prutuupalne, antikarcinogene i imunoprotektivne učinke, a pokazali su se djelotvornima i u očuvanju koštane mase te poticanju osjećaja sitosti.

Izvor: Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: prebiotici,

Komentari