Magdalena Klepo

Datum objave: 09. 02. 2024.

Prevalencija upalnih bolesti crijeva u stalnom je porastu te predstavlja ozbiljan javnozdravstveni problem. Ulcerozni kolitis (UC) je kronično upalno stanje koje zahvaća sluznicu debelog crijeva ili rektuma te predstavlja najrašireniji tip upalnih bolesti crijeva. Kronična upala može utjecati na homeostazu mišića, kostiju i masti te posljedično pridonijeti razvoju pothranjenosti i abnormalnom sastavu tijela. Na kvalitetu života oboljelih utječe i njihov nutritivni status.

Liječenje UC-a temelji se na intenzitetu, proširenosti i tijeku bolesti, kao i reakciji oboljelih na primjenu lijekova. Zbog visokog protuupalnog i imunomodulatornog potencijala, probiotici, osobito oni koji pripadaju rodovima Lactobacillus i Bifidobacterium, pokazali su se korisnima u liječenju UC-a. L-glutamin je „uvjetno esencijalna“ aminokiselina koja sprječava oštećenje gastrointestinalnog sustava te potiče obnavljanje crijevne sluznice. Istraživanja pokazuju da kombinacija probiotika i L-glutamina poboljšava kliničke i endoskopske rezultate oboljelih, dok istovremeno potiče obnavljanje gastrointestinalne sluznice, smanjuje propusnost za toksine i patogene te sprječava atrofiju sluznice i crijevnih resica. UC je također povezan i s nedostatkom biotina, esencijalnog vitamina B skupine. Novija istraživanja pokazuju da je biotin povezan s upalom te da njegov nedostatak potiče proizvodnju proupalnih citokina. Nadalje, studije pokazuju da nedostatak biotina dovodi do crijevne disbioze, jednog od primarnih uzroka upalnih bolesti crijeva.

Cilj nedavno provedene studije bio je istražiti kliničke učinke kombinacije probiotika, L-glutamina i biotina na sastav tijela i kvalitetu života osoba s UC-om.

Studija je uključila 93 odrasla pacijenta s UC-om, nasumično raspoređena u dvije skupine: UC-P (44 pacijenta s prehrambenim savjetovanjem i dodatkom probiotika) i UC-NP (49 pacijenata s prehrambenim savjetovanjem, bez dodatka probiotika).

Tjelesni sastav ispitanika procijenjen je uređajem za bioelektričnu impendanciju, dok je kvaliteta života ispitana primjenom kratkog upitnika za upalne bolesti crijeva (SIBDQ).

Kod ispitanika u UC-P skupini uočen je porast prosječne vrijednosti mišićne mase (p=0,043) i sarkopeničnog indeksa (p=0,001) u usporedbi s UC-NP skupinom.

Omjer izvanstanične i ukupne tjelesne vode (ECW/TBW) također je imao različite srednje vrijednosti koje su bile bolje u skupini UC-P (p=0,022). Ukupni rezultat SIBDQ-a povećao se (p < 0,001) u skupini UC-P te je bio jače povezan s promjenom tjelesnih parametara.

Znanstvenici zaključuju da primjena probiotika u kombinaciji s L-glutaminom i biotinom može poboljšati parametre sastava tijela, što posljedično dovodi do povećanja ukupne kvalitete života osoba s UC-om. Također, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se smanjila ograničenja, kao i potvrdili rezultati ove studije.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email

Komentari