Ela Lučić

Datum objave: 10. 12. 2020.

Novi dodatak prehrani u kombinaciji s vježbama visokog intenziteta može povećati radnu memoriju, vrijeme reakcije i učinkovitost obrade kod pilota vojnog zrakoplovstva više nego samo vježbanje, pokazali su rezultati novog istraživanja.

Ovaj dodatak prehrani uključuje proteine, hidroksi-metil-butirat, kolin, lutein, fosfolipide, dokozaheksaensku masnu kiselinu, magnezij, selen, cink, vitamine B skupine i vitamine C, D i E. Ovaj dodatak prehrani dizajniran je u svrhu provedbe studije te još nije dostupan na tržištu.

Znanstvenici su u 12-tjedno randomizirano kontrolirano ispitivanje uključili 148 aktivnih pilota vojnih zrakoplovnih snaga. Svi su ispitanici prošli intervalni aerobni trening i trening snage visokog intenziteta, pri čemu je polovica ispitanika uzimala novi dodatak prehrani, a druga polovica placebo napitak.

Rezultati su pokazali kako je vježbanje samo po sebi utjecalo na poboljšanje različitih parametara tjelesne spremnosti, uključujući poboljšanje snage i izdržljivosti za 8,3%, energije za 0,85% te pokretljivosti i stabilnosti za 22%. Također, vježbanje je rezultiralo povećanjem nemasne mase tijela za 1,4%, dok je broj otkucaja srca smanjen za 1,1%. Analizirajući kognitivne parametre, vježbanje je bilo povezano s povećanjem epizodnog pamćenja za 9,5%, učinkovitosti obrade za 7,5%, fluidne inteligencije za 19,5% i smanjenjem vremena reakcije kao pokazatelja izvršne funkcije za 4,7%.

U skupini koja je uz vježbanje uzimala dodatak prehrani uočena su poboljšanja u radnoj memoriji od 11% i vremenu reakcije kao pokazatelja fluidne inteligencije od 6%, u usporedbi sa skupinom koja je samo vježbala. Poboljšanja u brzini otkucaja srca i nemasnoj masi tijela također su bila veća u skupini koja je uz vježbanje uzimala ispitivani dodatak prehrani.

Ova otkrića utvrđuju učinkovitost intervencije koja uključuje aerobni trening i trening snage, zajedno s uzimanjem novog dodatka prehrani, kako bi se poboljšali ciljevi izvedbe vojnih pilota te im se osigurao optimalni trening i nutritivna podrška, zaključili su znanstvenici.

Izvor: Scientific Reports

Pošalji prijatelju na email

Komentari