Datum objave: 26. 10. 2016.

Prema novom istraživanju kineskih znanstvenika, provedenog na miševima, kombinacija gingerola (aktivna tvar đumbira) i kapsaicina (aktivna tvar čilija) može pomoći u borbi protiv karcinoma, zahvaljujući gingerolu koji suzbija karcinogene učinke kapsaicina. Znanstvenici su pretpostavili kako su dugoročni učinci gingerola i kapsaicina na receptor TRPV1 bili uzrok njihovih antikarcinogenih, odnosno karcinogenih svojstava.

Tijekom 20 tjedana miševima je injektiran uretan koji uzrokuje adenokarcinom, karcinom pluća. Zatim su ih hranili kapsaicinom u maslinovom ulju, gingerolom u maslinovom ulju, kapsaicinom i gingerolom u maslinovom ulju ili samo maslinovim uljem, kao kontrolom. Kontrolna skupina imala je učestalost pojave karcinoma 70%, skupina koja je primala samo kapsaicin imala je stopu učestalosti pojave 100%, a skupina koja je uzimala samo gingerol imala je stopu učestalosti 50%. Međutim, skupina koja je primala i gingerol i kapsaicin imala je stopu učestalosti pojave karcinoma samo 20%.

Oba spoja – kapsaicin i gingerol – djeluju kao agonisti receptora TRPV1. Kapsaicin se dovodio u vezu s visokom učestalosti pojave karcinoma, posebice karcinoma želuca, dok za gingerol nikad nisu zabilježena karcinogena svojstva. Još uvijek nije razjašnjeno zašto ti spojevi imaju suprotne učinke na karcinogene aktivnosti.

Istraživački je tim donio nekoliko zaključaka . Kombinacija kapsaicina i gingerola može promijeniti učinke kapsaicina koji djeluje kao promotor karcinoma. Nadalje, gingerol je promijenio proupalni učinak te učinak kapsaicina kao promotora oksidativnog stresa tijekom karcinogeneze pluća. Posljednje, prikazano je kako je gingerol promijenio učinkovitost kapsaicina promjenom razina proteina (TRPV1, EGFR, NF-κB, ciklin D1). Osim toga, gingerol je promijenio proliferaciju i učinke kapsaicina kao promotora prijelaza epitela u mezenhim (EMT) tijekom razvoja karcinoma pluća, upućujući na snažan karcinogeni učinak kapsaicina, odnosno antikarcinogeni učinak gingerola.

Izvor: Journal of Agricultural and Food Chemistry

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: čili, đumbir,

Komentari