Antonia Vlašić

Datum objave: 24. 02. 2022.

Novo kliničko istraživanje pokazalo je kako uzimanje dviju vrsta beta-glukana dobivenih iz soja Aureobasidium Pullulans, u kombinaciji sa standardnom terapijom za liječenje bolesti COVID-19, smanjuje upalne biomarkere.

Standardna terapija za liječenje bolesti COVID-19 uključuje kombinaciju različitih lijekova, kao što su deksametazon, azitromicin, remdesivir te određenih antivirusnih sastojaka i imunomodulatora koji smanjuju upalne procese u organizmu. Također, znanstvenici savjetuju uzimanje dodataka prehrani za dodatno jačanje imuniteta, poput kvercetina, vitamina D, cinka i beta-glukana. U novoj studiji istraživalo se djelovanje dviju vrsta beta-glukana, od kojih jedan jača imunosni sustav, dok drugi djeluje kao imunomodulator. Njihovi djelotvorni učinci već su dokazani u prethodnim studijama.

U novom istraživanju koje je trajalo 15 dana sudjelovalo je 40 osoba s blagim do umjerenim simptomima bolesti COVID-19 koji su bili podijeljeni u dvije skupine. Prva, kontrolna skupina dobivala je standardnu terapiju za liječenje bolesti COVID-19, a druga skupina je uz standardnu terapiju dobivala i dva dodatka prehrani koja su sadržavali beta-glukane. Proučavalo se koliko je vremena potrebno ispitanicima da im se poboljšaju simptomi te da se potpuno oporave od bolesti. Također, u obzir se uzimala smrtnost, vrijeme potrebno da pacijent završi na intenzivnoj njezi, primanje kisika te testovi za određivanje biokemijskih parametara, kao što su feritin, C-reaktivni protein (CRP) i interleukin-6 (IL-6).

Rezultati su pokazali kako je kod skupine koja je uz standardnu terapiju za liječenje bolesti COVID-19 uzimala dodatke prehrani s beta-glukanima došlo do smanjenja razina CRP-a, IL-6 i feritina, biokemijskih parametara koji pokazuju tijek bolesti te rizik od razvoja ozbiljnih simptoma i zatajenja respiratornih funkcija.

Kod skupine koja je dodatno uzimala beta-glukane, vrijednost CRP-a se smanjila s 39,95 mg/L na 5,64 mg/L sedmi dan te se zadržala kao takva sve do kraja ispitivanja. Kod kontrolne skupine također je sedmi dan došlo do smanjenja vrijednost CRP-a na 5,07 mg/L, iako je ta vrijednost ponovno porasla na 14,6 mg/L do kraja ispitivanja. Slične promjene kod obje skupine uočene su i za vrijednosti IL-6 i feritina.

Za kraj, znanstvenici predlažu uzimanje beta-glukana u obliku dodataka prehrani za liječenje i prevenciju bolesti COVID-19, iako naglašavaju kako je ova studija provedena prije otkrića omikron varijante te kako su potrebna istraživanja na novom soju koronavirusa.

Izvor: medRxiv

Pošalji prijatelju na email

Komentari