Datum objave: 18. 02. 2014.

Kolin je glavni sastojak fosfatidilkolina, tvari koja izgrađuje membranu stanice te je vitalan za normalan rast i razvoj organizma. Studija objavljena u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition ispitivala je važnost adekvatnog unosa kolina tijekom trudnoće te utjecaj koji njegov manjak može imati na potomka.

Za studiju je prikupljen reprezentativni uzorak ispitanica od kojih je dio bio trudan,a dio ne. Pritom su konzumirale dijete s jednakim unosom kalorija koje su sadržavale 380 mg kolina dnevno. Svakodnevno su uz dijetu dobivale kolin u obliku dodataka prehrani u dozama od 100 do 500 µg. Analizom podataka, znanstvenici su otkrili kako je tijekom trudnoće povećana potreba za kolinom posebice tijekom zadnjeg tromjesečja. Naime, njegov manjak može dovesti do nepotpunog razvoja mozga smanjujući sposobnosti cjeloživotnog učenja . Nadalje, deficit utječe na metabolizam homocisteina koji u povećanim količinama može doprinijeti porođajnim defektima poput spine bifide (nepotpuno zatvaranje neuralne cijevi) u dojenčadi.

Rezultati ove studije govore u prilog važnosti dodatnog unosa kolina tijekom trudnoće kako bi spriječili porođajne malformacije budućeg potomka. Jedan od praktičnih i jeftinih primjera dodatnog unosa kolina je povećanje unosa namirnica poput jaja, govedine, mlijeka i leguminoza tijekom trudnoće. Ukoliko se odlučite za dodatke prehrani, koji se preporučuju zbog povećanih potreba za nutrijentima tijekom gestacije, obratite pozornost na deklaraciju i sadržaj kolina u proizvodu.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bebe,

Komentari