Vitaminoteka

Datum objave: 27. 10. 2016.

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Nutrition upućuje na to da povećan unos kolina i betaina doprinosi poboljšanju stanja kod inzulinske rezistencije u općoj populaciji.

Iako je do poboljšanja došlo u oba spola, potencijalne dobrobiti su veće u žena. Inzulinska rezistencija se definira kao nemogućnost inzulina da poveća apsorpciju i iskorištenje glukoze, a tijekom vremena može dovesti do razvoja dijabetesa tipa 2.

U ovo istraživanje bilo je uključeno 2 394 odraslih osoba kod kojih su, uz pomoć upitnika, procijenjeni unosi kolina i betaina. Nakon toga su procijenjeni parametri povezani s inzulinskom rezistencijom, mjereni homeostatskim modelom procjene (HOMA-IR) i kvantitativnim indeksom provjere osjetljivosti na inzulin (QUICKI). Rezultati su pokazali obrnutu povezanost unosa betaina i kolina i razine glukoze i inzulina natašte što, prema HOMA-IR, znači kako su povećani unosi povezani s nižom inzulinskom rezistencijom. Kolin i betain su bili pozitivno povezani s QUICKI, pokazujući povećanu osjetljivost na inzulin.

Ovo istraživanje izvještava o povezanosti, ali ne i o uzroku te postoji nekoliko mehanizama koji bi mogli objasniti zapažanja. Kolin u obliku dodatka prehrani može ublažiti upalu i smanjiti oksidativni stres koji imaju važnu ulogu u razvoju inzulinske rezistencije. Također, kolin može metabolizirati u betain koji bi mogao utjecati na inzulinsku rezistenciju kroz nekoliko različitih puteva, a betain može smanjiti razine upalnih markera.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes, inzulinska rezistencija,

Komentari