Datum objave: 08. 12. 2011.

Prema novom istraživanju objavljenom u časopisu American Journal of Clinical Nutrition povećani unos kolina hranom povezuje se s boljim kognitivnim funkcijama, a štiti i od gubitka pamćenja.

Kolin se prirodno nalazi u morskoj ribi, jajima, jetri, piletini, mlijeku i određenim leguminozama, uključujući soju.

Kolin je prekursor neurotransmitera acetilkolina i upravo je radi toga skrenuo pozornost na sebe kao moguće važnog nutrijenta u sprječavanju kognitivnog oštećenja. Poznato je i da je gubitak kolinergičkih neurona povezan s oštećenjem kognitivnih funkcija – osobito gubitkom pamćenja i Alzheimerovom bolesti.

I do sada provedena istraživanja uspjela su povezati prehranu i rizik od razvoja Alzheimerove bolesti. Ovo istraživanje samo još jednom potvrđuje da prehrana igra značajnu ulogu u starenju mozga, a da kolin štiti od gubitka pamćenja i sprječava promjene na mozgu povezane sa starenjem.

Pošalji prijatelju na email

Komentari