Vitaminoteka

Datum objave: 07. 10. 2014.

Prema trenutno važećoj preporuci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), unos dodanog šećera ne bi trebao prelaziti 10 % ukupnog energetskog unosa, što je otprilike ekvivalentno 50 g šećera.

Međutim, u nacrtu novih preporuka, WHO je nedavno objavio kako bi se unos šećera trebao upola smanjiti (na oko 25 g, tj. 5 % ukupne energije) u cilju borbe protiv zubnog karijesa i pretilosti.

U novom istraživanju objavljenom u časopisu BMC Public Health, istraživači podržavaju navedeni potez, no navode kako bi pravi cilj trebao biti unos dodanog šećera u vrijednosti maksimalnih 3 % ukupne dnevne energije (oko 15 g šećera dnevno). Potonja preporuka rezultat je analize javnozdravstvenih podataka različitih zemalja tijekom dužeg vremenskog perioda.

U istraživanju je primijećeno da se kod odraslih karijes javlja češće nego kod djece. Njegova pojavnost među odraslima primjetno je rasla sa svakim zabilježenim porastom konzumacije šećera većim od 0 % dnevnih kalorija.

I kod djece je ustanovljeno da, u usporedbi s nekonzumiranjem šećera, unos od 5 % dnevne energije dvostruko povećava stopu karijesa.

Zanimljivo, u Nigeriji, gdje se konzumiraju vrlo male količine od 2 g šećera dnevno, zapaženo je da samo 2 % populacije ima karijes. Što je suprotno situaciji u SAD-u gdje je 92 % odraslih barem jednom u životu doživjelo ovu bolest zubi.

Autori predlažu da bi idealan unos šećera trebao biti manji od 3 % energetskog unosa, no napominju i da smanjenje na 5 % predstavlja realan početni cilj.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: zubi,

Komentari