Koliko se zapravo zna o povezansti prehrane i raka

Datum objave: 16. 08. 2004.

Vjeruje se da je trećina smrtnih slučajeva u Americi posljedica loše prehrane i nedostatka tjelesne aktivnosti, ipak svega je nekoliko paralela povučeno između određenih namirnica ili njihovih sastojaka te određenih vrsta raka..
Prehrana može igrati manju ili veću ulogu u vrstama malignih bolesti koje su povezane sa hormonima, primjerice rak dojke ili prostate. Studije pokazuju da sljedeći čimbenici mogu utjecati na vjerojatnost razvoja raka dojke:

  • Tjelesna masa. Pretilost ili prekomjerna tjelesna masa povećavaju rizik, posebno nakon menopauze.
  • Alkohol. Konzumacija više od jednog pića dnevno povećava rizik.
  • Masti. Rezultati su nedosljedni, ipak, manja incidencija raka dojke uočena je u zemljama čiju prehranu karakterizira nizak unos masti.
  • Meso. Visok unos crvenog mesa i životinjskih masnoća mogu povećati rizik.
  • Voće i povrće. Prehrana bogata voćem i povrćem smanjuje rizik; preporuča se barem pet serviranja voća i povrća dnevno.
  • Vlakna. Dokazi o pozitivnom djelovanju su nejasni, no visok unos može smanjiti razinu estrogena, a time i rizik za razvoj raka dojke.
  • Soja. Rezultati su konfliktni; veliki broj studija ukazuje na blagotvorno djelovanje unosa soje na razvoj rakja dojke, no, iako su u manjini, ne mogu se zanemariti ni rezultati onih studija prema kojima povišen unos soje djeluje štetno
  • Izvor: The Associated Press

    Pošalji prijatelju na email

    Komentari