Vjeruje se da je trećina smrtnih slučajeva u Americi posljedica loše prehrane i nedostatka tjelesne aktivnosti, ipak svega je nekoliko paralela povučeno između određenih namirnica ili njihovih sastojaka te određenih vrsta raka..
Prehrana može igrati manju ili veću ulogu u vrstama malignih bolesti koje su povezane sa hormonima, primjerice rak dojke ili prostate. Studije pokazuju da sljedeći čimbenici mogu utjecati na vjerojatnost razvoja raka dojke:
Tjelesna masa. Pretilost ili prekomjerna tjelesna masa povećavaju rizik, posebno nakon menopauze.
Alkohol. Konzumacija više od jednog pića dnevno povećava rizik.
Masti. Rezultati su nedosljedni, ipak, manja incidencija raka dojke uočena je u zemljama čiju prehranu karakterizira nizak unos masti.
Meso. Visok unos crvenog mesa i životinjskih masnoća mogu povećati rizik.
Voće i povrće. Prehrana bogata voćem i povrćem smanjuje rizik; preporuča se barem pet serviranja voća i povrća dnevno.
Vlakna. Dokazi o pozitivnom djelovanju su nejasni, no visok unos može smanjiti razinu estrogena, a time i rizik za razvoj raka dojke.
Soja. Rezultati su konfliktni; veliki broj studija ukazuje na blagotvorno djelovanje unosa soje na razvoj rakja dojke, no, iako su u manjini, ne mogu se zanemariti ni rezultati onih studija prema kojima povišen unos soje djeluje štetno
Izvor: The Associated Press