Vitaminoteka

Datum objave: 09. 11. 2016.

Institut za znanstvene informacije o kavi (ISIC) u novom izvješću ističe da dvije do pet šalica kave dnevno smanjuje rizik od smrti uzrokovane kardiovaskularnim bolestima.

Zaštitni učinak kave razlikuje se između različitih populacija pa su tako, prema rezultatima istraživanja u Japanu, dvije šalice kave dnevno pružile najveću zaštitu, dok su isti učinak u Velikoj Britaniji imale tri šalice kave.

U studiju su uključeni rezultati nekoliko istraživanja koja su proučavala učinak konzumacije kave u specifičnim skupinama pacijenata kao što su pacijenati sa srčanim udarom gdje je uočena pozitivna povezanost uobičajenog ispijanja kave i rizika od smrtnosti.

Jedno od istraživanja u kojemu su sudjelovale osobe s hipertenzijom pokazalo je povezanost konzumacije kave i povećanog krvnog tlaka, u usporedbi s osobama koje nisu pile kavu. Najsnažniji učinak zabilježen je u osoba koje su dnevno pile tri šalice kave i više. U drugom istraživanju je zaključeno kako kava s kofeinom i bez kofeina nije čimbenik rizika od visokog krvnog tlaka kod žena u postmenopauzi. Treće veliko istraživanje ukazuje na smanjenje stope nepravilnih i brzih otkucaja srca koje je postignuto visokim unosom kave.

Pretpostavlja se kako bi se veza između konzumacije kave i smanjenog rizika od smrtnosti zbog kardiovaskularnih bolesti mogla objasniti pomoću bioaktivnih sastojaka (antioksidanasa) kave, međutim, točni mehanizmi su još uvijek nepoznati. Iako ovaj izvještaj ističe kako ispijanje tri šalice kave dnevno donosi dobrobiti kardiovaskularnom sustavu, zaključeno je kako te dobrobiti ne opravdavaju visoke unose kofeina.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Kardiovaskularne bolesti, kava,

Komentari