Koliko nam je vode potrebno?

Datum objave: 01. 01. 2005.

Voda je najvažniji nutrijent, neophodan za normalno funkcioniranje svakog organizma. Ipak, nitko točno ne zna koliko svaka osoba treba vode. Razlog tomu je činjenica da je vrlo teško odrediti točnu količinu vode koja se unese putem hrane i koja se izluči putem urina, kao i koliko se uskladištene vode koristi. Svejedno, postoji je općenita preporuka da bi odrasle osobe trebale piti 8 čaša vode dnevno.

Sa ciljem utvrđivanja koliko vode uistinu trebamo, znanstvenici su došli na ideju da u vodi posebno označe vodik te da tako prate njezin put u organizmu. U istraživanju je sudjelovalo 458 osoba starosti 40-79 g.

Rezultati su pokazali da postoji široki raspon među potrebama pojedinaca za dnevnim unosom vode. Muškarci srednje dobi su prosječno unosili 3, a žene 2,5 L vode dnevno.
Stariji muškarci (iznad 70 godina) unosili su prosječno 2,8 L vode dnevno, a žene prosječno 2,3 L.

Iako su osobe starije od 70 godina uzimale manje vode od mlađih i manje od preporučenih vrijednosti, kod njih nije došlo do dehidracije. Stoga, za njih preporučeni unos od 8 čaša dnevno može biti čak i štetan, pa autori naglašavaju da bi oni trebali piti kad osjete žeđ.

Istraživanjem se također utvrdilo da se urinom izluči 66 % vode, a ne 50 % kako se do sada vjerovalo.

Izvor: American Journal of Psihology-Renal, February 2004, Vol 286: pp F394-401.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: voda,

Komentari