Datum objave: 14. 01. 2015.

Prema novom istraživanju američkih znanstvenika, djeca predškolske dobi koja piju tri ili više šalica mlijeka dnevno, pod većim su rizikom od razvoja pretilosti.

U istraživanju je sudjelovalo 8 950 djece kojima je tijekom prve četiri godine života praćen rast i razvoj te učestalost konzumacije mlijeka.

Analizom prikupljenih podataka primijećeno je da je u dobi od četiri godine viša konzumacija mlijeka povezana s većom tjelesnom masom i visinom. Četverogodišnjaci koji su konzumirali četiri ili više šalica mlijeka dnevno, bili su u prosjeku 1 cm viši od onih koji su dnevno konzumirali samo jednu šalicu mlijeka ili manje. Međutim, zapaženo je i da su ta djeca imala čak 16 % veću vjerojatnost prekomjerne tjelesne mase.

Većini ispitanika, 7 000 djece, masa i visina je određena i u dobi od pet godina, a rezultati su pokazali da visoka konzumacija mlijeka u toj dobi više nije statistički značajno povezana s većom tjelesnom masom, no male razlike u visini su i dalje bile prisutne.

Uzevši u obzir trenutnu raširenost pretilosti, autori istraživanja zaključili su kako ovi podaci podržavaju trenutno važeću preporuku o konzumaciji mlijeka predškolaca, koja iznosi dvije šalice dnevno, te napominju da bi ih trebalo suzdržati od prekomjerne konzumacije zbog povećanja rizika od nakupljanja suvišnih kilograma.

Izvor: Archives of Disease in Childhood

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mlijeko,

Komentari