Datum objave: 09. 07. 2013.

Nakon objavljivanja talijanske studije provedene na miševima The Center for Science in the Public Interest (CSPI) izdao je obavijest o potencijalnoj promjeni stava o sigurnosti konzumacije sukraloze.

Talijanska studija provedena je na miševima koji su dobivali različite doze sukraloze te su praćeni od rođenja do smrti. Nakon smrti miševa ustanovljena je proporcionalna veza između sukraloze i rizika od leukemije. Unatoč tome što je studija pokazala značajnu povezanost s leukemijom autori studije su naglasili kako su potrebna daljnja istraživanja .

CSPI klasificirao je unos različitih zaslađivača;
• Sukraloza- oprezno pri unosu
• Saharin- izbjegavati
• Aspartam- izbjegavati
• Acesulfam-K-izbjegavati
• Rebiana- sigurna za unos.

Također, govornik CSPI naglasio je kako iako se sukraloza smatra sigurnijom od nekih navedenih zaslađivača potrebno je s oprezom konzumirati zaslađivače posebice dok se ne ustanovi njihov točan utjecaj na zdravlje.

Pošalji prijatelju na email

Komentari