Datum objave: 12. 06. 2009.

Bolesti zbog nepravilne prehrane redovita su tema i glavna razmišljanja potrošača. Nova istraživanja koja je provela The International Food Information Council Foundation pokazuju da se edukacijom potrošača o osnovnim temama može značajno smanjiti rizik bolesti uzrokovanih prehranom.

Prema anketi The Foundation’s fourth annual Food & Health Survey, više od polovine Ameriknaca (52%) misli da su bolesti koje se prenose hranom uzrokovane bakterijama, kao što je npr. E. Coli ili Salmonella, i da trebaju biti među najznačajnijim mjerama opreza u području sigurnosti hrane. Anketa je provođena 2,5 vikenda tijekom veljače i ožujka u 2009.

95% Amerikanaca kaže da se pridržavaju barem jedne od mjera opreza kada kuhaju, pripremaju i konzumiraju hranu.

Za pojedinačne mjere opreza pri rukovanju hranom dobiveni su sljedeći podaci:

- Pranje ruku sa sapunom i vodom (87% u 2009. i 92% u 2008.)
- Pranje daske za rezanje sa sapunom i vodom (77% u 2009. i 84 % u 2008.)
- Kuhanje na propisanoj temperaturi (71% u 2009. i 76% u 2008.)
- Pravilno pohranjivanje ostataka hrane u roku dva sata nakon pripreme hrane ( 69% u 2009. i 84 % u 2008.)
- Odvajanje sirovog mesa, mesa peradi i ribe od hrane spremne za posluživanje (63% u 2009. i 79 % u 2008).

Također, 25 % Amerikanaca izjavilo je da koristi termometar prilikom provjere temperature hrane pri kuhanju i 50% Amerikanaca upotrebljava čistu, svježe opranu dasku za rezanje za različitih vrsta namirnica.
Istraživanje je pokazalo da 68 % Amerikanaca slijedi preporuke za upotrebu mikrovalne pećnice.

Izvor: [url="http://www.ific.org"]www.ific.org[/url]; Food Insight

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: sigurnost hrane,

Komentari