Količina crvene paprike u prehrani može utjecati na unos masti

Datum objave: 20. 07. 2004.

Japanski znanstvenici uočili su da crvena paprika, ukoliko se uključi u jelovnik, može «kočiti» unos masti..
U preliminarnom istraživanju sudjelovalo je 16 dobrovoljaca koji su kušali juhu sa različitim dozama crvene paprike sa ciljem definiranja umjerene i maksimalne doze crvene paprike koja se može tolerirati.
Na dan kada je eksperiment počeo, svi dobrovoljci su dobili isti doručak. Za ručak, dobrovoljci su dobili juhu sa crvenom paprikom ili placebom.
Promatranjem unosa hrane dobrovoljaca, istraživači su uočili da je količina proteina i ugljikohidrata koje su dobrovoljci unijeli bila jednaka u svim uvjetima . Unos masti bio je sličan nakon unosa juhe sa umjerenom količinom paprike i plabebo juhom. Međutim, juha sa većom količinom paprike rezultirala je značajnim smanjenjem unosa masti i u odnosu na placebo

Izvor: British Journal of Nutrition (pp 991-995), February 2003

Pošalji prijatelju na email

Komentari