Datum objave: 07. 01. 2013.

Tijekom godina istraživači su ustanovili da bakterije koje se nalaze u ljudskom gastrointestinalnom sustavu ujedno utječu i na metabolizam kolesterola domaćina. No, istraživanje objavljeno u časopisu Applied and Environmental Microbiology ukazuje na to da promjena metabolizma kolesterola nastala kao posljedica promjene prehrane također uzrokuje i promjenu mikrobiološke flore u gastrointestinalnom sustavu.

Istraživanje je pokazalo da dodatkom biljnih sterola prehrani, koji su slični strukturi kolesterola, dolazi do promjene metabolizma kolesterola domaćina prilikom čega se poveća njegovo izlučivanje u gastrointestinalnom sustavu te se time inhibira djelovanje pojedinih sojeva bakterija.

Poznato je kako se mikrobiološka flora mijenja u ovisnosti o zdravstvenim problemima. Najčešća pojava promjene mikrobiološke flore u crijevima je prilikom uzimanja antibiotika. S obzirom da je utvrđena povezanost između prehrane i promjene mikrobiološke flore znanstvenici se nadaju da će kroz buduća istraživanja utvrditi kakva prehrana bi mogla doprinijeti inhibiciji bakterija odgovornima za dobivanje na tjelesnoj masi. Nadalje kako bi se takva ideja provela u praksu, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se uočilo ne samo koje bakterije su povezane sa određenim bolestima već kako uzrokuju razvoj određenih bolesti.

Pošalji prijatelju na email

Komentari