Magdalena Klepo

Datum objave: 20. 02. 2024.

Koža je složen i dinamičan organ koji djeluje kao zaštitna barijera između tijela i vanjskog okoliša. Dok je dulji životni vijek pridonio novim izazovima u javnom zdravstvu, također je potaknuo interes za postizanjem mladolikog izgleda.

Problem starenja kože postao je zajednička briga, ne samo kod starijih osoba već i kod mlađih ljudi. Budući da je koža u izravnom kontaktu s okolinom te je neprestano izložena vanjskim utjecajima, pojava njezinog starenja je neminovna.

Kolagen je glavni strukturni protein dermisa te ima ključnu ulogu u određivanju fiziologije kože. Primarno ga sintetiziraju fibroblasti, a u kombinaciji s elastinom i drugim komponentama daje koži mehaničku čvrstoću, otpornost i elastičnost. Njegov sadržaj u koži počinje se postupno smanjivati u srednjim 30-tim godinama dok smanjenje postaje značajno nakon 40-ih godina života. U posljednjem desetljeću upotreba kolagena u obliku dodatka prehrani stekla je iznimnu popularnost kao učinkovita intervencija protiv starenja.

Metilsulfonilmetan (MSM) je organski oblik sumpora koji je također istraživan kao potencijalno koristan bioaktivni sastojak za zdravlje kože. Pokazalo se da uzimanje MSM-a u obliku dodatka prehrani utječe na kožu na genetskoj razini, reguliranjem odabranog broja gena odgovornih za upalu kože, kožnu barijeru i hidrataciju. Budući da je kombinacija kolagena i MSM-a zanimljiva zbog potencijalnih sinergijskih učinaka na zdravlje kože, cilj nedavno provedene studije bio je istražiti njihov učinak na gustoću kože te niz drugih parametara kože kod zdravih ljudi.

Dvostruko slijepo, placebom kontrolirano, randomizirano istraživanje uključilo je 109 ispitanica dobi 40 do 65 godina. Ispitanice su nasumično raspoređene u jednu od četiri skupine. U razdoblju od 12 tjedana, jedna skupina primala je placebo, druga 10 grama hidroliziranog ribljeg kolagena (Col-HD), treća 5 grama ribljeg kolagena u kombinaciji s 1,5 grama MSM-a (ColMSM-LD) te četvrta skupina 10 grama ribljeg kolagena u kombinaciji s 1,5 grama MSM-a (ColMSM-HD).

Uočeno je da su sve intervencije, Col-HD, ColMSM-LD i ColMSM-HD učinkovito poboljšale gustoću kože, za 15,9 %, 16,8 % i 15,4 % u odnosu na placebo. Kod svih sudionika koji su koristili dodatke prehrani uočena je bolja tekstura kože i smanjenje bora, dok je najveće poboljšanje postignuto u skupinama koje su uz riblji kolagen uzimale i MSM.

Ispitanice koje su uz MSM uzimale veću dozu kolagena (ColMSM-HD) postigle su značajno poboljšanje debljine kože u odnosu na placebo (3,6 %) nakon samo šest tjedana intervencije. Oba proizvoda s MSM-om bez obzira na dozu kolagena imala su bolju učinkovitost u smanjenju hrapavosti kože (za 14,3 %) u usporedbi s proizvodom koji sadrži samo kolagen (7, 8%). Također, veća doza kolagena s MSM-om bila je učinkovitija u poboljšanju hidratacije kože.

Na temelju opaženih korisnih učinaka znanstvenici smatraju da se riblji kolagen učinkovito razgrađuje do biološki aktivnih kolagenskih peptida, potičući regeneraciju dermisa kože. Zbog boljih učinaka uzimanja MSM-a uz kolagen znanstvenici zaključuju da hidrolizirani riblji kolagen i MSM mogu djelovati sinergijski te dodatno povećati učinkovitost jedan drugoga.

Izvor: Journal of Functional Foods

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bore, kolagen, Koža, MSM,

Komentari