Datum objave: 20. 09. 2010.

Dok nekima od nas pri pomisli na čips, kokice, krafne i kolačiće rastu zazubice, kardiolozima, nutricionistima i pobornicima zdrave prehrane pada mrak na oči pri pomisli na štetne masti koje sadrže. No, tim znanstvenika sa Sveučilišta u Missouriju proizveo je soju čije ulje ima niske udjele zasićenih i trans masnih kiselina. Znači li to da ćemo uskoro jesti zdrave kolačiće?

Znanstvena istraživanja dokazala su povezanost konzumiranja štetnih zasićenih i trans masnih kiselina s bolestima srca i krvožilnog sustava. Gomilanje štetnih masnoća u krvnim žilama smanjuje njihovu prohodnost, što može dovesti do srčanog ili moždanog udara. Zasićene masne kiseline nalaze se u tvarima životinjskog porijekla, kao što su maslac, mlijeko, sir i svinjska mast. Trans masne kiseline pripadaju skupini nezasićenih masnih kiselina, zajedno sa cis masnim kiselinama koje se nalaze u uljima biljnog podrijetla. Trans masne kiseline mogu nastati iz cis masnih kiselina pri visokim temperaturama, npr. prilikom prženja ili hidrogenacijom, postupkom kojim se biljna ulja ukrućuju i stabiliziraju, npr. pri proizvodnji margarina.

Tražeći zamjenu za štetne masti, znanstvenici su se dosjetili sojinog ulja. Za vrijeme početnih ispitivanja, tijekom zagrijavanja sojino ulje se kvarilo, te se moralo hidrogenirati, što je opet dovelo do stvaranja trans masnih kiselina. No da je važno ne odustati pred prvom preprekom, svjedoči istraživanje nedavno objavljeno u časopisu BMC Plant Biology.

Kristin Bilyeu i Grover Shannon sa Sveučilišta u Missouriju uspjeli su prirodnim križanjem različitih sorti soje proizvesti soju čije ulje je bogato oleinskom kiselinom, koja, osim što ga stabilizira, ulje čini i zdravijim. Naime, oleinska kiselina je stabilna pa joj za sprječavanje kvarenja nije potrebna hidrogenacija. Time se izbjegava i stvaranje trans masnih kiselina, a u ulju ostanu očuvane omega-3 masne kiseline. Sjemenke soje inače sadrže do 20% oleinske kiseline, dok sjemenke nove sorte sadrže i do 80% oleinske kiseline. Zanimljivo je da toliko oleinske kiseline sadrži i maslinovo ulje, čiji su blagotvorni učinci na ljudsko zdravlje dobro proučeni i općepoznati.

Čini se da će proizvodnja ovog ulja biti i ekonomski isplativa, budući da se soja relativno lako uzgaja, a zbog visokog udjela oleinske kiseline, ova biljka bi se mogla koristiti i za proizvodnju biodizela.

A sve dok proizvodnja ovoga ulja ne zaživi, pazite na svoje srce i jedite manje kokica.

[url="http://biologija.com.hr/"]Biologija.com.hr[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: masti,

Komentari