Maja Biličić

Datum objave: 28. 08. 2018.

Nedavnim istraživanjem bolesti peroksisoma provedenim na voćnim mušicama utvrđeno je kako bi kokosovo ulje moglo produljiti život oboljelih.

Oštećenje ili odsutnost peroksisoma (organela u obliku mjehurića) dovodi do toksičnog nagomilavanja masnih kiselina dugog lanca, zbog čega su dosad znanstvenici bili usredotočeni upravo na ove masne kiseline kao uzrok bolesti.

U novome su pak istraživanju znanstvenici koristili voćne mušice kojima je nedostajao gen za izgradnju peroksisoma, zbog čega nije došlo do pravilne detoksikacije organizma. Ova bolest kod mušica vrlo je nalik bolesti peroksisoma kod čovjeka. Naime, dovela je do smrti moždanih stanica, zbog čega se mušice nisu mogle kretati niti letjeti.

Uočen je i nedostatak masnih kiselina srednjeg lanca, a upravo te masne kiseline djeluju kao gorivo za proizvodnju energije u mitohondriju. Stoga su znanstvenici zaključili da bi se oštećenje na peroksisomima moglo popraviti unosom nedostajućih masnih kiselina srednjeg lanca.

Voćne mušice bez ranije spomenutog gena znanstvenici su zatim hranili kokosovim uljem bogatim masnim kiselinama srednjeg lanca, dok se kontrolna grupa mušica hranila uobičajenom hranom.

Otkriveno je da se tek 20% ličinki mušica kontrolne grupe razvilo u odrasle mušice, a većina njih uginula je već unutar 24 sata.

Naime, očekivana životna dob voćne mušice je 40 do 50 dana. S druge strane, 55% mušica ciljne grupe koja se hranila kokosovim uljem preživjelo je čak nekoliko tjedana. Upravo su zbog kokosovog ulja mušice s poremećajem peroksisoma uspjele preživjeti, što nije bilo moguće na uobičajenoj prehrani.

Nadalje, bolesne ličinke mušica bile su pod stresom zbog gladi, uzrokovanom prevelikom aktivnošću enzima lipaze 3. Riječ je o enzimu koji zbog nedovoljne količine hrane za gorivo uzima velike količine masnih kiselina iz pohranjene masti, što dovodi do njihova toksičnog nagomilavanja. Prehrana s kokosovim uljem smanjila je aktivnost lipaze 3 te tako ublažila oštećenje stanica.

Analiza stanica osoba s bolesti peroksisoma također je ukazala na poremećaj funkcije mitohondrija i toksično gomilanje masnih kiselina pa znanstvenici pretpostavljaju da bi kokosovo ulje moglo biti jednako učinkovito u liječenju ove bolesti i kod ljudi. Međutim, do konačnih rezultata očekuju ih još mnoga istraživanja.

Izvor: PLOS Biology
 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Kokosovo ulje, mitohondrij, peroksisom,

Komentari