Magdalena Klepo

Datum objave: 25. 03. 2024.

Korištenje dodataka prehrani rašireno je među sportskom populacijom, a sve više studija ukazuje na njihovu važnost u trenažnom procesu.

Prema Međunarodnom olimpijskom odboru (MOO) i Međunarodnom društvu za sportsku prehranu (ISSN) samo nekoliko dodataka prehrani ima znanstveno potvrđene učinke na sportsku izvedbu i oporavak. Među njima su kreatin, kofein, nitrat, beta-alanin i natrijev bikarbonat. Bez obzira na dokaze o njihovoj učinkovitosti, dodaci prehrani često se konzumiraju bez odgovarajuće edukacije i savjeta od strane medicinskih stručnjaka. Studije su pokazale da se samo 1/6 do ¼ sportaša savjetuje prije korištenja dodataka prehrani kako bi procijenili moguće korisne učinke i rizike. Umjesto konzultacija sa stručnjacima, sportaši se sve više oslanjaju na trenere, suigrače, prijatelje ili obitelj.

Iako su upotreba dodataka prehrani te njezine dobrobiti i rizici opsežno proučavani, sklonost njihovom konzumiranju, ovisno o sportskoj disciplini još je nedovoljno istražena. Stoga je cilj nedavno provedene studije bio istražiti razlike u sklonosti konzumiranja dodataka prehrani između različitih sportskih disciplina i kategorija.

Studija provedena na Njemačkom sportskom sveučilištu u Kölnu uključila je 623 sudionika, natjecateljska sportaša koji su anketirani putem online upitnika. Anketa se sastojala od općih podataka kao što su spol, dob, tjelesna masa te pojedinosti o sportu kojim se sudionik bavi. Također je zabilježen i razlog konzumacije dodataka prehrani, uključujući vrijeme unosa i količinu.

Uočene su razlike u konzumaciji dodataka prehrani ovisno o vrsti sporta kojim se sudionik bavi. U sportovima koji se temelje na kondicijskim vještinama, poput snage, brzine i izdržljivosti (npr. dizanje utega, trčanje) primijećena je veća sklonost konzumaciji dodataka prehrani, u usporedbi sa sportovima u kojima su više zastupljene tehničke i taktičke komponente (npr. nogomet, gimnastika). Također je utvrđeno da sportaši, u usporedbi sa sportašicama pokazuju veći afinitet prema uporabi dodataka prehrani.

Rezultati jasno pokazuju da je potrebna bolja edukacija sportaša o mogućim korisnim, ali i štetnim učincima dodataka prehrani. Nadalje, potrebno je provesti daljnja istraživanja pojedinačnih dodataka prehrani, kao i njihovih kombinacija kako bi se identificirali potencijalni aditivni ili inhibitorni učinci te njihove nuspojave.

Izvor:Nutrients

Pošalji prijatelju na email

Komentari