Lora Štrbac

Datum objave: 24. 10. 2023.

Nedostatak željeza predstavlja globalni problem, a procjenjuje se da utječe na više od 40% žena u reproduktivnoj dobi u nekim zemljama. Često se susrećemo s problemima gastrointestinalne prirode kada konzumiramo većinu dostupnih dodataka željeza na tržištu. Stoga se postavlja pitanje je li svaki oblik željeza jednak i postoji li oblik koji može umanjiti takve nuspojave.

Primarna uloga željeza u prehrani je podržavanje procesa stvaranja crvenih krvnih stanica, poznatog kao eritropoeza. Kada tijelo ima ograničene zalihe željeza, prioritet mu je usmjeriti to željezo prema proizvodnji i održavanju crvenih krvnih stanica, dajući mu prednost nad svim drugim sustavima, uključujući one koji su uključeni u razvoj fetusa.

Soli željeza, poput željezovog sulfata, često se koriste kao oralni dodatak prehrani za prevenciju i liječenje nedostatka željeza. Međutim, mnogi ljudi izbjegavaju uzimanje ovih dodataka tijekom trudnoće zbog čestih nuspojava na probavni sustav, kao što su nelagoda, zatvor ili proljev.

Željezov bisglicinat je oblik željeza bolje bioraspoloživosti te mu se pripisuje manje gastrointestinalnih nuspojava u usporedbi sa solima željeza. Ovaj oblik željeza potpuno je keliran, što znači da je željezo vezano za dvije molekule glicina. Njegova mala molekularna veličina omogućuje mu da ostane nepromijenjen u probavnom traktu, što omogućuje optimalnu apsorpciju. Stoga se ovaj oblik željeza smatra vrlo korisnim za trudnice i djecu u razvoju.

Istraživači su proveli sustavnu pretragu elektroničkih baza podataka do srpnja 2020. godine i uključili 17 randomiziranih ispitivanja (RCT) s više od 1100 djece i trudnica. Sva RCT ispitivanja usredotočila su se na koncentracije hemoglobina ili feritina nakon manje od 4 tjedna uzimanja željezovog bisglicinata u usporedbi s drugim oblicima dodataka željeza u različitim dozama i učestalostima.

Meta-analize nasumičnih učinaka provedene su među ispitivanim trudnicama i djece, a rezultati su pokazali da je uzimanje željezovog bisglicinata tijekom 4-20 tjedana rezultiralo povećanim koncentracijama hemoglobina kod trudnica i manje prijavljenih gastrointestinalnih nuspojava.

Istraživači ističu važnost ovih nalaza jer potvrđuju da se svi oralni dodaci željeza ne bi trebali smatrati jednakima. Idealni oblik željeza u prenatalnim dodacima prehrani trebao bi biti visoko bioraspoloživ i smanjiti rizik od gastrointestinalnih nuspojava kako bi se poboljšala suradljivost i smanjio rizik od anemije uzrokovane nedostatkom željeza tijekom trudnoće.

Konačno, ovi rezultati sugeriraju da bi željezov bisglicinat mogao biti superiorniji oblik dodatnog željeza u usporedbi sa solima željeza.

Izvor: Nutrition Reviews

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: trudnice, željezo,

Komentari