Datum objave: 03. 11. 2014.

Nova studija švedskih znanstvenika pokazala je da brzo povećanje tjelesne mase praćeno konzumacijom višestruko nezasićenih masti, ne povisuje razinu „lošeg“ kolesterola u onoj mjeri u kojoj to čini brzo nakupljanje kilograma popraćeno konzumacijom zasićenih masti.

U studiji je sudjelovalo 39 zdravih odraslih osoba prosječne dobi od 27 godina. Ispitanici su tijekom sedam tjedana svaki dan trebali pojesti tri muffina obogaćena mastima. Jedna skupina konzumirala je muffine s dodatkom suncokretovog ulja, koje obiluje višestruko nezasićenim masnim kiselinama, a druga muffine s dodatkom palminog ulja, koje sadrži mnogo zasićenih masnih kiselina. Cilj je bio, tijekom perioda studije, povećati tjelesnu masu ispitanika za 3 %.

Po završetku studije, ispitanici su pokazali prosječno povećanje mase za 2,2 % te je kod obiju skupina primijećeno povećanje rezistencije na inzulin, koja se povezuje s razvojem dijabetesa tipa 2.

Međutim, jedino su muffini sa zasićenim masnoćama uzrokovali zabrinutost u pogledu povećanja razine kolesterola. Kod skupine koja je konzumirala muffine sa zasićenim masnoćama, razina LDL-kolesterola (tzv. lošeg kolesterola) bila je 9 % veća nego kod skupine ispitanika koji su konzumirali one s nezasićenim masnoćama. Omjer ukupnog i HDL-kolesterola, koji je odličan pokazatelj rizika za bolesti srca, također je bio povoljniji kod ispitanika koji su unosili nezasićene masti, a razlikovao se od omjera kod ispitanika druge skupine za čak 18 %.

Autori smatraju da bio ova saznanja mogla biti korisna pojedincima koji su pod povećanim rizikom od nakupljanja kilograma. Čini se da višak kalorija unesen konzumacijom višestruko nezasićenih masti rezultira ponešto poželjnijim oblikom debljanja nego višak kalorija unesen zasićenim mastima.

Izvor: Journal of the American Heart Association

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina,

Komentari