Ela Lučić

Datum objave: 22. 07. 2021.

Anabolička svojstva izvora proteina uglavnom su definirana probavom proteina te kinetikom apsorpcije i sastavom aminokiselina.

Općenito se smatra kako proteini životinjskog porijekla imaju bolja anabolička svojstva od proteina biljnog porijekla jer potonji imaju nepotpuni aminokiselinski profil s malim količinama aminokiseline leucina ili nedovoljnom količinom aminokiseline lizina, histidina ili metionina.

Insekti su nedavno identificirani kao potencijalno bolja opcija izvora proteina od životinjskih zbog visokog udjela proteina. Aminokiselinski sastav insekata ukazuje na to kako oni predstavljaju visokokvalitetni izvor proteina te mogu stimulirati sintezu proteina u mišićima nakon obroka, slično kao i visokokvalitetni životinjski izvori proteina. Proteini dobiveni iz kukca manjeg brašnara imaju aminokiselinski sastav koji je vrlo sličan izvorima proteina kao što su mlijeko ili meso.

Autori znanstvene studije pretpostavili su kako se proteini manjeg brašnara pravilno probavljaju i apsorbiraju te da mogu povećati stopu sinteze mišićnih proteina u ljudi kako u mirovanju, tako i tijekom oporavka od vježbanja. Kako bi ispitali svoju pretpostavku, proveli su dvostruko slijepo randomizirano kontrolirano ispitivanje u Nizozemskoj u koje su uključili 24 zdrava mladića, u dobi od 18 do 35 godina. Nasumično im je dodijeljeno uzimanje 30 g proteina manjeg brašnara ili proteina dobivenog iz mlijeka nakon izvođenja vježbi s otporom. Ispitanicima je određeno suzdržavanje od napornih vježbi tri dana prije ispitivanja te je kontroliran uobičajeni unos proteina.

Rezultati su pokazali kako su se stope sinteze mišićnih proteina u mirovanju i tijekom oporavka od vježbanja povećale nakon uzimanja proteina manjeg brašnara i proteina mlijeka, bez razlika među skupinama.

Znanstvenici zaključuju kako uzimanje proteina manjeg brašnara i mliječnih proteina prati brza probava proteina i apsorpcija aminokiselina, pri čemu se više od 70% unesenog fenilalanina vezanog za protein otpušta u cirkulaciju tijekom 5-satnog razdoblja nakon obroka. Ovo su prvi podaci koji pokazuju kako se proteini koji potječu od insekata mogu brzo probavljati i učinkovito apsorbirati. Također, dolazi do porasta dostupnosti aminokiselina u cirkulaciji nakon obroka koja se ne razlikuje od dostupnosti aminokiselina u slučaju uzimanja visokokvalitetnog izvora mliječnih proteina.

Izvor: The American Journal of Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: kukci, Proteini, životinjski proteini,

Komentari