Vitaminoteka

Datum objave: 18. 11. 2015.

Uloga vitamina D u zaštiti zdravlja kostiju odavno je poznata, no novija istraživanja ukazuju i na važnu ulogu u održavanju kardiovaskularnog zdravlja.

Deficit vitamina D povezuje se, naime, s većim rizikom od visokog krvnog tlaka i bolesti srca. Međutim, do sada nije bilo poznato koje su točno razine ovog vitamina povezane s većim kardiovaskularnim rizikom, stoga su se američki stručnjaci u novom istraživanju odlučili pozabaviti upravo tom temom.

Istraživanje je trajalo tri godine, a obuhvatilo je oko 230 000 pacijenata koji su na početku istraživanja bili razvrstani u četiri skupine, s obzirom na koncentracije 25-hidroksivitamina D (metabolita vitamina D) u krvi. U prvu skupinu bili su svrstani oni s razinama ispod 38 nmol/L, u drugu oni čije su razine bile unutar raspona 38-74 nmol/L, u treću oni čije su razine odgovarale rasponu 75-112 nmol/L, dok su u četvrtu skupinu bili svrstani svi s razinama većim od 112 nmol/L.

Praćenjem pojavnosti kardiovaskularnih bolesti kod ovih skupina, primijećeno je da su ispitanici s razinama 25-hidroksivitamina D manjim od 38 nmol/L imali 35 % veći rizik od kardiovaskularnih događaja u usporedbi s ostalima, među kojima se rizik nije znatno razlikovao.

Stoga su autori zaključili kako pojedincima s razinama 25-hidroksivitamina D jednakim ili većim od 38 nmol/L, dodaci vitamina D vjerojatno neće unaprijediti kardiovaskularno zdravlje, međutim, onima s manjim razinama bi itekako mogli biti od pomoći. Napomenu li su i kako su najpoželjnije razine 25-hidroksivitamina D one jednake ili veće od 75 nmol/L.

Izvor: American Heart Association's Scientific Sessions 2015

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Kardiovaskularne bolesti, vitamin D,

Komentari