Antonia Vlašić

Datum objave: 10. 02. 2022.

Povećana konzumacija mahunarki, žitarica i kruha može smanjiti ozbiljnost simptoma uzrokovanih bolešću COVID-19, tvrde znanstvenici.

Poznato je kako zdrava i uravnotežena prehrana pomaže u prevenciji i tijeku bolesti uzrokovanih virusima, međutim, novo istraživanje ispitivalo je povezanost određenih skupina namirnica i simptoma kod bolesti COVID-19.

U novoj studiji provedenoj u Meksiku, sudjelovalo je 236 bolesnika koji su boravili u ambulanti za COVID-19. Tijekom 3 mjeseca sakupljale su se informacije o prehrambenom unosu ispitanika putem upitnika o učestalosti konzumacije hrane i pića (FFQ) u kojem su skupine namirnica podijeljene u kategorije. Također, ispitanici su ocjenjivali ozbiljnost simptoma koje su imali tijekom bolesti COVID-19.

Rezultati su pokazali kako su ispitanici, koji su u svojoj uobičajenoj prehrani unosili veće količine mahunarki, žitarica i kruha, imali lakše simptome za vrijeme bolesti COVID-19.

Uz to, pokazalo se kako povećani unos namirnica iz skupine mlijeka i mliječnih proizvoda te skupine masti i ulja ima zaštitnu ulogu kada je u pitanju zaraza virusom. Zanimljivo je kako nije uočena značajna povezanost između konzumacije namirnica iz skupine voća i povrća te ozbiljnosti simptoma.

Autori studije smatraju kako je vrlo važno paziti na prehranu za vrijeme trajanja bilo koje bolesti, a posebice koronavirusa. Nadaju se kako će njihovo istraživanje potaknuti stvaranje prehrambenih preporuka za bliske kontakte zaraženih osoba, kao i daljnja istraživanja.

Izvor: BMJ Nutrition, Prevention & Health

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: COVID-19, pravilna prehrana,

Komentari