Datum objave: 27. 10. 2014.

Nedavno objavljeno istraživanje koje je ispitalo ulogu sendviča u tipičnoj prehrani Amerikanaca, pokazalo je da, osim što zauzima bitno mjesto u prehrani, znatno doprinosi dnevnom unosu kalorija i soli, odnosno, natrija.

U svrhu analize, korišteni su podaci američkog nacionalnog istraživanja prehrambenih navika potrošača provedenog tijekom 2009. i 2010. godine u kojem je sudjelovalo 5 762 odraslih osoba. Ispitanici su bili stariji od 20 godina, a istraživači su ispitali njihov prehrambeni unos tijekom prethodnog dana.

Rezultati su pokazali da se na bilo koji odabrani dan, 49 % Amerikanaca odlučilo na konzumaciju sendviča te da sendviči tako doprinose jednoj petini ukupnog unosa natrija. Štoviše, procijenjeno je da sendviči opskrbljuju konzumente s 30 % preporučene maksimalne doze natrija. Kada se uzme u obzir da su preporuke za unos natrija niže kod osoba s hipertenzijom i kroničnim bubrežnim bolestima, sendviči su navedenim konzumentima doprinijeli 46 % preporučenoj najvećoj dozi natrija.

Također, ispitanici koji su konzumirali barem jedan sendvič, taj dan su unijeli i oko 300 kcal više nego ispitanici koji ga nisu jeli.

Budući da sendviči sačinjavaju bitan dio prehrane ljudi u razvijenim zemljama, autori zaključuju kako bi trebalo potaknuti javnost da se prilikom odabira sastojaka za sendvič, odluči za one manje kalorične koji sadrže nisku razinu soli.

Izvor: Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics

Pošalji prijatelju na email

Komentari