Datum objave: 21. 12. 2015.

Vijest o mogućoj pozitivnoj ulozi kave u prevenciji dijabetesa tipa 2 naišla je na oduševljenje mnogih uživatelja ovog omiljenog napitka, no dodatno je zainteresirala i istraživače. Tako su danski stručnjaci u novom istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Natural Products, odlučili ispitati učinak nekih potencijalno korisnih komponenata kave.

U kavi se, osim kofeina, nalazi i više od 1 000 različitih drugih spojeva, a nakon proučavanja učinka nekih od njih, istraživači su izdvojili kafestol i kafeinsku kiselinu kao spojeve s najintrigantnijim djelovanjem.

Naime, istraživanjem učinka na kulture stanica različitih tkiva štakora, autori istraživanja su primijetili da kafestol i kafeinska kiselina povećavaju proizvodnju inzulina u prisutnosti glukoze. Dodatno, za kafestol su zapazili i da ubrzava ulazak glukoze u mišićne stanice, i to gotovo jednako djelotvorno kao i antidijabetici (lijekovi za dijabetes) koji se trenutno koriste.

Stoga su istraživači zaključili da kafestol, zbog dvostrukog djelovanja, vrlo vjerojatno znatno doprinosi pozitivnom učinku kave na smanjenje rizika od dijabetesa.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: kava,

Komentari