Vijest o mogućoj pozitivnoj ulozi kave u prevenciji dijabetesa tipa 2 naišla je na oduševljenje mnogih uživatelja ovog omiljenog napitka, no dodatno je zainteresirala i istraživače. Tako su danski stručnjaci u novom istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Natural Products, odlučili ispitati učinak nekih potencijalno korisnih komponenata kave.
U kavi se, osim kofeina, nalazi i više od 1 000 različitih drugih spojeva, a nakon proučavanja učinka nekih od njih, istraživači su izdvojili kafestol i kafeinsku kiselinu kao spojeve s najintrigantnijim djelovanjem.
Naime, istraživanjem učinka na kulture stanica različitih tkiva štakora, autori istraživanja su primijetili da kafestol i kafeinska kiselina povećavaju proizvodnju inzulina u prisutnosti glukoze. Dodatno, za kafestol su zapazili i da ubrzava ulazak glukoze u mišićne stanice, i to gotovo jednako djelotvorno kao i antidijabetici (lijekovi za dijabetes) koji se trenutno koriste.
Stoga su istraživači zaključili da kafestol, zbog dvostrukog djelovanja, vrlo vjerojatno znatno doprinosi pozitivnom učinku kave na smanjenje rizika od dijabetesa.