Antonia Vlašić

Datum objave: 06. 06. 2022.

Novo istraživanje identificiralo je ključne epigenetičke markere koji su povezani s razvojem ovisnosti o hrani kod glodavaca i ljudi.

Ovisnost o hrani je složeni poremećaj mozga koji nastaje kao posljedica interakcije više gena i okolišnih čimbenika. Najčešće je povezan s nekontroliranim unosom hrane koji se povezuje s pretilošću i poremećajima prehrane. Iako je prethodno istraživanje identificiralo neurobiološke mehanizme koji utječu na razvoj ovakvog ponašanja postavlja se pitanje zašto su ipak neki pojedinci otporni na razvoj ovisnosti o hrani dok drugi nisu. Stoga je cilj ovog istraživanja bio ispitati epigenetske čimbenike, odnosno vanjske ili okolišne čimbenike, koji utječu na ekspresiju gena.

Znanstvenici su odabrali ekstremne populacije glodavaca koji su ovisni i koji nisu ovisni o hrani. Posebno su tražili epigenetske markere u područjima moždane kore koji su povezani s ovom ovisnošću. Među različitim epigenetskim mehanizmima koji postoje, znanstvenici su se u ovom slučaju usredotočili na mikroRNA; male RNA molekule koje reguliraju ekspresiju gena na složen i dinamičan način. Također su ispitali cirkulirajuće mikroRNA kod zdravih dobrovoljaca te su pomoću upitnika ispitali stupanj ovisnosti o hrani.

Rezultati istraživanja pokazali su kako su one mikroRNA, koje su bile promijenjene u mozgu glodavaca, promijenjene i u plazmi ljudi te da su bile povezane sa stupnjem ovisnosti o hrani.

Znanstvenici objašnjavaju kako su te glavne identificirane mikroRNA uključene u procese kao što su probava lipida i ugljikohidrata, morfološke promjene u mozgu, inzulinska rezistencija ili čak ovisnost o određenim tvarima, poput metamfetamina. Također, kod ispitanika s promijenjenim mikroRNA identificirane su dvije glavne komponente promjene ponašanja: visoka motivacija za dobivanjem hrane i kompulzivno traženje iste.

Dakle, navedene epigenetske promjene odgovorne su za navedene promjene u ponašanju.

Ovo istraživanje pokazuje kako epigenetika u razvoju ovisnosti o hrani omogućava identificiranje biomarkera za ranu dijagnozu bolesti i traženje budućih terapija modificiranjem ekspresije mikroRNA.

Izvor: Journal of Clinical Investigation

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: epigenetika, Hrana, ovisnost,

Komentari