Datum objave: 02. 11. 2011.

Poznato je kako obojeno voće i povrće sadrži različite pigmente tzv. fitokemikalije koje djeluju antioksidativno i štite nas od bolesti. No, što je s bijelim voćem i povrćem? Skriva li ono isto tako zaštitne tvari?

Nizozemski znanstvenici proučavali su utjecaj boje voća i povrća na rizik od moždanog udara. Studija u kojoj je sudjelovao veliki broj ispitanika u razdoblju od 10 godina pokazala je kako bijelo voće poput jabuka i krušaka može smanjiti rizik od moždanog udara za čak 50 posto.

Znanstvenici su klasificirali voće i povrće u četiri skupine na temelju boje. U zelenu skupinu spadaju kupus, zelena salata i ostalo tamno zeleno lisnato povrće. U narančastu i žutu skupinu svrstani su citrusi, dok crvenu i ljubičastu skupinu sačinjava uglavnom crveno povrće. Zadnju skupinu bijelog voća i povrća, najvećim dijelom čine kruške i jabuke.

Znanstvenici su otkrili kako unos narančastog i žutog te crvenog i ljubičastog voća i povrća ne ostvaruje nikakav utjecaj na rizik od moždanog udara. Međutim osobe koje nemaju naviku jesti općenito sve vrste voća i povrća imaju 50 posto viši rizik od moždanog udara u usporedbi s osobama koje unose obilje voća i povrća.

Jabuke i kruške su bogate prehrambenim vlaknima i vrstom fitokemikalije koja se naziva kvercetin. U ovu skupinu bijelog voća i povrća svrstavaju se također i cvjetača, banana, krastavac i čičoka.

Valja imati na umu kako raznobojno voće i povrće štiti od drugih kroničnih bolesti i da se preporuča dnevno unositi 7 do 10 serviranja voća i povrća, a jedno serviranje čini voćka srednje veličine, šalica sitnog voća te šalica svježeg ili kuhanog povrća.

Izvor: Stroke: Journal of the American Heart Association

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: voće,

Komentari