Datum objave: 27. 08. 2015.

Kada je u pitanju mršavljenje mišljenja su podijeljena koja bi dijeta bila najbolja za gubitak masnih naslaga. Kako bi odgovorili na to pitanje znanstvenici su usporedili učinkovitost dijete s niskim unosom masti i dijete s niskim unosom ugljikohidrata

U studiji je sudjelovalo 19 odraslih pretilih ispitanika koji su u kliničkim uvjetima prvo 2 tjedna pratili dijetu u kojoj je isključivo restrikcijom ugljikohidrata unos energije smanjen za 30 % , a zatim je u sljedećem razdoblju isključivo restrikcijom masti ponovno unos energije smanjen za 30 %. Rezultati su pokazali da, iako je dijeta s niskim unosom ugljikohidrata dovela do većeg gubitka kilograma, masne naslage su se više „topile“ s dijetom s niskim unosom masti.

Čini se da nisu sve kalorije iste kada govorimo o kratkoročnom smanjenu masnog tkiva. Međutim, autori studije su matematičkim modelom utvrdili da je na duge staze razlika u učinkovitosti između dijete s niskim unosom ugljikohidrata ili masti zanemariva što ukazuje na potrebu daljnjih istraživanja.

Izvor: Cell Metabolism

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijeta,

Komentari