Datum objave: 04. 11. 2015.

Novo zanimljivo istraživanje stručnjaka s američkog Sveučilišta Cornell pokazalo je da vrsta hrane koja se nalazi na kuhinjskim radnim površinama, može pomoći predvidjeti tjelesnu masu ukućana.

U istraživanju je sudjelovalo preko 200 američkih kućanstava, a ispitanice su bile „domaćice“ koje su istraživačima dostavile fotografije svojih kuhinja.

Analizom hrane koja se nalazila na pultovima i radnim pločama kuhinja te usporedbom s tjelesnom masom ispitanica, primijećeno je da su gazirana pića, žitarice za doručak i keksi „nepoželjni gosti“ kuhinjskih radnih površina. Ispitanice koje su na radnim pločama imale gazirana pića, primjerice, pokazale su 11 kg veću tjelesnu masu od onih koje ih nisu držale na vidljivim mjestima ili ih nisu ni kupovale. Nadalje, žitarice za doručak bile su povezane s 9 kg, a keksi s 3,5 kg većom tjelesnom masom.

Srećom, primijećeno je i da neka hrana može imati povoljan utjecaj ukoliko se izloži na lako dostupno mjesto u kuhinji – zdjele s voćem bile su povezane sa 6 kg manje.

Autori istraživanja ove rezultate su objasnili pretpostavkom da pojedinci često posežu za hranom koja im je vidljiva i lako dostupna. Napomenuli su i da iako žitarice za doručak mogu predstavljati poželjnu hranu, njihovo cjelodnevno „grickanje“ će se gotovo sigurno odraziti na povećanje tjelesne mase.

Izvor: Health Education and Behavior

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vitkost,

Komentari