Datum objave: 09. 03. 2015.

Novo istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu PLOS ONE, pružilo je preliminarne dokaze da je procesirana hrana, poput čokolade, pizze i prženih krumpirića, znatno sklonija izazivanju ponašanja nalik ovisnosti nego neobrađena hrana, poput smeđe riže ili sirovog povrća.

Istraživanje je bilo sastavljeno od dvaju zasebnih ispitivanja u kojim je sudjelovalo ukupno 504 ispitanika.

Prvi dio istraživanja pokazao je da je konzumacija obrađene hrane bogate mastima i s visokim glikemijskim opterećenjem znatno češće povezana sa simptomima nalik ovisnosti nego konzumacija ostale hrane.

U drugom dijelu istraživanja primijećeno je da pojedinci s prekomjernom tjelesnom masom, kao i oni koji pokazuju simptome ovisnosti o hrani, imaju najviše problema s kontroliranjem unosa hrane koja je procesirana, a smatra se da su ti pojedinci posebno podložni „nagrađivanju“ hranom.

Autori su zaključili kako je ovo istraživanje prvi korak u identificiranju specifične hrane i svojstava hrane koji mogu pokrenuti simptome nalik ovisnosti. Napomenuli su i kako bi ova i buduća saznanja mogla biti korisna kod osmišljanja novih pristupa borbi protiv pretilosti – možda bi se trebale usvojiti metode koje pomažu kod prestanka pušenja ili pri liječenju od alkoholizma.

Pošalji prijatelju na email

Komentari