Maja Biličić

Datum objave: 29. 06. 2018.

Novim je istraživanjem otkriveno da čak i umjerena konzumacija kave tijekom trudnoće povećava rizik od prekomjerne tjelesne mase ili pretilosti djece školske dobi.

Znanstvenici su istraživanje proveli na 50.943 trudnice te su otkrili da djeca majki koje su tijekom trudnoće konzumirale kavu imaju povećan rizik od pretilosti u predškolskoj i školskoj dobi. Djecu su znanstvenici pratili do osme godine života.

Naime, otkriveno je da su pretilost i prekomjerna tjelesna mase 5% češće kod djece majki koje su tijekom istraživanja konzumirale najveću količinu kofeina (više od 300 mg dnevno), za razliku od djece majki koje su konzumirale najmanje kave.

Slične rezultate dala su i ranija istraživanja, no uključivala su mnogo manji broj ispitanika i nedovoljan broj izvora kofeina. U ovome su se istraživanju znanstvenici usredotočili na kavu, čaj, čokoladu i energetska pića.

Nije jasno je li kofein izravan uzročnik pretilosti, ali znanstvenici upozoravaju na oprez i restrikciju na najviše 3 šalice kave dnevno (1,5 dL po šalici) ili 6 šalica crnog čaja (2 dL po šalici) dok ne provedu dodatna istraživanja kojima će utvrditi opasnost konzumacije kofeina tijekom trudnoće.

Izvor: BMJ Open

Pošalji prijatelju na email

Komentari