Maja Biličić

Datum objave: 27. 12. 2017.

Nedavno istraživanje pokazalo je da se konzumacijom kofeina može produljiti život pacijenata s kroničnom bubrežnom bolesti (CKD). 

Znanstvenici su konzumaciju kofeina povezali s duljim životnim vijekom populacije. Kako bi provjerili odnosi li se to i na pacijente s kroničnom bubrežnom bolesti, obavili su istraživanje na 2328 pacijenata te proučavali odnos konzumacije kofeina i smrtnosti.

U svom su istraživanju otkrili da opća stopa smrtnosti ovisi o dozama konzumiranog kofeina.

Pokazalo se da su osobe s niskim unosom kofeina imale do 12% manji rizik od smrti, a osobe s najvišim unosom kofeina imale su 22% do 24% manji rizik od smrti, u usporedbi s onima koji kofein uopće nisu konzumirale.

Na temelju dobivenih podataka znanstvenici su zaključili da zaštitni učinak kofeina kod osoba s kroničnom bubrežnom bolesti ovisi o njegovoj konzumiranoj dozi. Podaci nisu ovisili o spolu, dobi, rasi, razini obrazovanja, obiteljskim prihodima, indeksu tjelesne mase, hipertenziji, kardiovaskularnim bolestima, prehrani i načinu života. Stoga znanstvenici pacijentima s kroničnom bubrežnom bolesti preporučuju veće doze kofeina kako bi im se smanjio rizik od smrti. Međutim, očekuju daljnja randomizirana klinička istraživanja u kojima će potvrditi rezultate dobivene tek na temelju opažajnog istraživanja.

Izvor: American Society of Nephrology

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Bolesti bubrega, kava,

Komentari