Datum objave: 04. 10. 2016.

Istraživanjem objavljenom u časopisu American Journal of Hypertension otkriveno je da je kod bolesnika koji povremeno piju kavu smanjen učinak lijeka za snižavanje krvnog tlaka. Naime, primijećeno je da kofein iz kave djeluje na blokatore kalcijevih kanala, vrstu lijeka za hipertenziju. Kada osoba ne konzumira kavu, blokatori kalcijevih kanala kao što je felodipin, opuštaju i proširuju krvne žile olakšavajući tako protok krvi.

Ovaj istraživački tim želio je saznati što se događa s krvnim tlakom ako se osoba suzdrži od konzumacije kave dovoljno dugo da se izluči sav kofein iz krvi. U studiju je bilo uključeno 13 ispitanika prosječne dobi 52 godine koji su imali normalni krvni tlak. Ispitanici su testirani pomoću tri testa u vremenskom razmaku od tjedan dana, a 48 sati uoči svakog testa nisu smjeli konzumirati kavu, proizvode koji sadržavaju kofein te alkohol, grejp, marmeladu, duhan i lijekove.

U intervalima od jednog tjedna ispitanici su konzumirali dvije šalice od 300 mL crne kave,najveću preporučenu dozu felodipina (10 mg),kavu i dozu felodipina , a nakon toga im je izmjeren krvni tlak.

Rezultati su pokazali kako je kofein bio izlučen iz tijela već dva dana nakon izbjegavanja kave , a nakon ponovne konzumacije kave tlak je porastao. Kod ispitanika koji su pili samo kavu, to se dogodilo nakon samo jedne šalice, a učinak je trajao nekoliko sati. Kombinacijom kave i felodipina je također porastao i to više nego kad je uzet samo felodipin.

Istraživački tim tvrdi da jedna šalica jutarnje kave koja sadrži relativno malu količinu kofeina može utjecati na dijagnozu i liječenje hipertenzije jer ometa učinak felodipina čak i u najvećoj preporučenoj dozi. Da bi se poništio učinak kofeina, trebalo bi udvostručiti dozu felodipina, a to za sobom povlači nove rizike, posebice u razdoblju kad se kava ne konzumira.

Ipak, istraživači zaključuju, da bi se utjecaj konzumacije kave uzeo u obzir kod liječenja hipertenzije, potrebne su daljnje studije koje će donijeti više dokaza o ovoj temi.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: hipertenzija, kava,

Komentari