U randomiziranoj crossover studiji 20 subjekata nasumično je odabrano kako bi 4 tjedna bili na jednom od tri prehrambena režima: mediteranskoj prehrani uz dodatak koenzima Q10, mediternskoj prehrani ili prehrani bogatoj zasićenim masnoćama.
Pokazano je da je mediteranska prehrana dopunjena koenzimom Q10 polučila najbolje rezultate uz različita blagotvorna djelovanja. U odnosu na prehranu bogatu zasićenim masnoćama, rezultirala je smanjenom postprandijalnom aktivnošću glutation peroksidaze te manjim sniženjem ukupne razine nitrita.
Mediteranska i mediteranska prehrana obogaćena koenzimom Q10, u odnosu na prehranu bogatu zasićenim masnoćama, povezane su s značajnijim postprandijalnim poboljšanjem ishemijske reaktivne hiperemije, nižom postprandijalnom lipid peroksidazom, nižom oksidacijom LDL-a i nižom razinom nitrozamina u plazmi.
Nadalje, u odnosu na mediteransku prehranu, mediteranska prehrana obogaćena koenzimom Q10 rezultirala je nižim postprandijalnim smanjenjem ukupnih nitrita te značajnim smanjenjem razine proteinskih karbonila kao i razine superoksid dismutaze, CAT-a te aktivnosti GPx.
Autori su zaključili da mediteranska prehrana reducira postprandijalni oksidativni stres smanjujući procese stanične oksidacije i povećavajući djelovanje antioksidativnih sustava kod starijih osoba, a dodatak koenzima Q10 dalje potpomaže ovu redoks ravnotežu.
Izvor: Age (Dordr)