Vitaminoteka

Datum objave: 04. 06. 2013.

Na godišnjem sastanku Heart Failure Association of the European Society of Cardiology u Portugalu iznešeni su najnoviji rezultati istraživanja iz Danske koji ukazuju na pozitivan utjecaj koji koenzim Q10 ima na kardiovaskularno zdravlje.

Naime, riječ je o randomiziranoj studiji Q-SYMBIO provedenoj na 420 ispitanika iz 9 zemalja. Ispitanici su uzimali koenzim Q10 u obliku dodataka prehrani ili dobivali placebo tijekom 24 mjeseca. Istraživanje je provedeno sve do prvog kardiovaskularnog događaja u ispitanika koje je uključivalo i hospitalizaciju.

Rezultati su ukazali da je u osoba koje su bile na dodacima prehrani za 50% smanjen rizik od kardiovaskularnog događaja. 14% ispitanika na koenzimu Q10 je imalo neki tip kardiovaskularnog događaja tijekom trajanja studije u odnosu na ispitanike koji su primali placebo u kojih je učestalost bila 25%.

Autori studije zaključili su da je značajno smanjena smrtnost od kardiovaskularnih bolesti u osoba na dodacima prehrani u obliku koenzima Q10 no i da su potrebna daljnja istraživanja.

Pošalji prijatelju na email

Komentari