Josip Rešetar

Datum objave: 22. 06. 2018.

Prema zaključcima novog istraživanja objavljenog u časopisu Hypertension, starije osobe koje uzimaju antioksidans koenzim Q10, mogu ublažiti negativne krvožilne promjene povezane sa starenjem u samo 6 tjedana.

Kliničko ukriženo istraživanje uključilo je 20 zdravih muškaraca i žena starosti 60 do 79 godina. Ispitanici su podijeljeni u dvije grupe, gdje je prva dobivala 20 mg koenzima Q10 na dan, dok je druga dobivala placebo.

Rezultati su pokazali da je kod ispitanika koji su dobivali dodatak prehrani s antioksidansom koenzimom Q10 došlo do povećanja širine stijenke arterija za 42 %, što se odrazilo i na smanjenje rizika za bolesti srca i krvožilja za 12 %.

Dodatno, povećana propusnost krvnih žila postignuta spomenutim dodatkom prehrane kronološki je ''pomladila'' žile za 15 do 20 godina.

Iako naglašavaju da je redovita tjelesna aktivnost i konzumacija nutritivno poželjnijih namirnica ključ za očuvanje zdravlja srca i krvožilja, znanstvenici vjeruju da bi ispitivani dodatak prehrani mogao poslužiti kao svojevrsna nadopuna prehrane osobito kod osoba s povećanim rizikom obolijevanja.

Pošalji prijatelju na email

Komentari