Ela Lučić

Datum objave: 12. 11. 2020.

Dodatak koenzima Q10 mogao bi ublažiti simptome koji se javljaju kod bolesti srca, bubrega i dijabetesa, pokazali su rezultati nove studije.

Koenzim Q10 ima središnju ulogu u metabolizmu svih stanica, a njegov nedostatak povezan je s patogenezom niza poremećaja, ističu znanstvenici. Tkiva mozga, mišića i bubrega posebno su osjetljiva na metaboličke posljedice nedostatka ovog izoprenoidnog spoja. Rano otkrivanje primarnih nedostataka koenzima Q10 je neophodno jer pacijenti mogu pokazati izvanredno poboljšanje u kliničkim parametrima nakon uzimanja koenzima Q10 u obliku dodatka prehrani u ranoj fazi bolesti.

Po definiciji, koenzim Q10 nije vitamin jer ga proizvode različita tkiva unutar ljudskog organizma koja služe za zaštitu staničnih membrana i staničnih struktura od oksidativnog stresa izazvanog slobodnim radikalima. Koenzim Q10 je također uključen u regeneraciju vitamina C i E te ima ulogu posrednika upalnih procesa, metabolizma kolesterola i održavanja pH lizosoma. Trenutačno, dnevne potrebe za koenzimom Q10 nisu sa sigurnošću poznate, ali procjenjuje se kako one iznose približno 500 mg dnevno. Mala količina koenzima Q10 (približno 5 mg) unosi se svakodnevnom prehranom, pri čemu se većina dnevnih potreba sintetizira u organizmu, uglavnom u bubrezima, srcu, skeletnim mišićima i jetri.

U ovom preglednom radu, znanstvenici su istaknuli dokaze koji pokazuju pozitivan utjecaj uzimanja koenzima Q10 u obliku dodatka prehrani na poboljšanje određenih kroničnih stanja.

Uključili su ispitivanje u kojem je utvrđen pad broja smrtnih slučajeva povezanih s kardiovaskularnim bolestima za 43% i smrtnih slučajeva od svih uzroka za 42% kod pacijenata koji su uzimali 300 mg koenzima Q10 dnevno tijekom dvogodišnjeg razdoblja, zajedno s konvencionalnim lijekovima.

Pacijenti s dijabetesom tipa 2 također bi mogli imati koristi od uzimanja koenzima Q10, jer je kod pacijenata koji su uzimali 200 mg koenzima Q10 dnevno tijekom 3 mjeseca uočeno značajno smanjenje razine glikoziliranog hemoglobina (HbA1C). Vrijednost HbA1C ukazuje na stupanj upravljanja dijabetesom – manje vrijednosti upućuju na bolju kontrolu razine glukoze u krvi. U drugoj studiji, osobe s dijabetesom tipa 2 uzimale su 150 mg koenzima Q10 dnevno te je zabilježeno značajno poboljšanje razine glukoze u krvi i HbA1C nakon 3 mjeseca.

Unatoč potencijalu koenzima Q10 kao dodatka prehrani, autori rada dodaju kako korisni učinci koenzima Q10 ovise i o kvaliteti samog dodatka prehrani. Koenzim Q10 koji se koristi u kliničkim studijama trebao bi biti proizveden prema farmaceutskim standardima i dokumentirane bioraspoloživosti kod ljudi, zaključuju stručnjaci.

Izvor: MDPI

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dodaci prehrani, Koenzim Q10, zdravlje,

Komentari