Vitaminoteka

Datum objave: 01. 01. 2005.

U prvoj studiji ovog tipa, istraživači sa Sveučilišta Emory i devet ostalih centara širom svijeta, otkrili su da prirodna supstanca, koenzim Q10, može za 44 % usporiti razvoj ranog stadija Parkinson-ove bolesti .

Ovo je prvi puta da studija pokazuje kako neki nutrijent ili vitamin može igrati ulogu u usporavanju napretka ove bolesti. Najbolji rezultati uočeni su kod motoričkih sposobnosti i dnevnih aktivnosti, kao što su hodanje, oblačenje, hranjenje i kupanje.

«Ohrabreni smo rezultatima ove male studije koja je uključila 80 osoba oboljelih od Parkinson-ove bolesti. Međutim, veća, kontrolirana studija je potrebna prije nego se ovo liječenjesa visokim stupnjem sigurnosti počne preporučavati pacijentima,» rekao je dr. Ray Watts, profesor neurologije na Emory University School of Medicine, i glavni istraživač studije.
Parkinson-ova bolest je progresivna bolest centralnog živčanog sustava, a simptomi uključuju drhtanje, usporenost pokreta i ukočenost mišića.

Znanstveni dokazi pokazuju da je kod Parkinson-ove bolesti narušena funkcija mitohondrija, skladišta stanične energije. Istraživači su također pokazali da je razina koenzima Q10, kojega tijelo koristi kao pomoć pri proizvodnji energije, u mitohondrijima oboljelih od Parkinson-ove bolesti smanjena. Na životinjskom modelu Parkinson-ove bolesti, znanstvenici su utvrdili da suplementi koenzima Q10 mogu štititi dio mozga koji je pogođen bolešću.

"Ova otkrića pomogla su nam da naučimo kako suplementacija ovim nutrijentom, koji se često propisuje kao antioksidans, igra važnu ulogu u poticanju mitohondrija da bolje funkcioniraju i pojačaju proizvodnju energije kod oboljelih od Parkinson-ove bolest,» izjavio je dr Watts.

Oboljeli od Parkinson-ove bolesti, koji su sudjelovali u studiji, primili su visoke doze koenzima Q10 (300, 600 ili 1200 mg/dan) ili placebo četiri puta dnevno. u. Svi učesnici su imali rani stadij bolesti, kada uzimanje lijekova još nije potrebno. Učesnici studije sudjelovali su u studiji najmanje 16 mjeseci.

Brojnim kliničkim testovima, bolesnicima su se mjerile motoričke spoosobnosti, dnevne aktivnosti, mentalna funkcija i raspoloženje, prije, i tijekom trajanja studije. Niži rezultati ukazivali su na manje oštećenje i bolju funkciju mitohondrija.
Na polovini studije, rezultati između četiri grupe jasno su pokazali razlike. Grupa koja je uzimala najmanje i srednje doze (300 i 600 mg/dan) koenzima Q10 imala je jedake, ili niže rezultate od grupe koja je primala placebo, dok je grupa koja je primala najveće doze koenzima Q10, imala najniže rezultate, što znači i najmanje oštećenje i najbolju funkciju mitohondrija.

Istraživači naglašavaju, da iako su rezultati ove studije ohrabrujući, potrebna su dodatna istraživanja.

Izvor: Archives of Neurology 2002;59:1541-1550

Pošalji prijatelju na email

Komentari