Ela Lučić

Datum objave: 09. 10. 2020.

Norveški znanstvenici proučavali su razinu vitamina D u majki i djece tijekom trudnoće i do šest mjeseci nakon rođenja te otkrili kako više od 30% novorođenčadi ima neadekvatnu razinu vitamina D u dobi od tri mjeseca

Također su otkrili kako je u 13% majki zabilježen nedostatak ovog važnog vitamina. U ovo randomizirano kontrolirano interventno ispitivanje znanstvenici su uključili ​​137 trudnica. Prikupljeni su uzorci krvi od parova majki i novorođenčadi 3 i 6 mjeseci nakon porođaja. Također je prikupljen uzorak majčinog mlijeka 6 tjedana i 3 mjeseca nakon porođaja, i to na početku, tijekom i nakon odabranog dojenja.

Rezultati su otkrili kako je u 63% majki zabilježena razina vitamina D manja od preporučene 3 mjeseca nakon porođaja, a razina vitamina D u majčinom mlijeku smanjila se od 6. tjedna do 3. mjeseca nakon porođaja.

Nadalje, zabilježen je nedostatak vitamina D u u 31% novorođenčadi. Što se tiče majki, znanstvenici su uočili kako je tri mjeseca nakon porođaja 13% majki imalo prenisku razinu vitamina D, dok je 50% imalo razinu koja se smatrala nedovoljnom.

Rezultati su zabrinjavajući posebno za trudnice, koje se zajedno sa svojim potomstvom mogu suočiti sa zastojima u rastu i razvoju kostiju novorođenčadi, poremećajem izgradnje kostiju i oslabljenim imunosnim sustavom kao posljedicom nedostatka vitamina D. Vitamin D jedini je dodatak prehrani koji se preporuča davati novorođenčadi, stoga je znanstvenicima pomalo iznenađujuće kako je kod tako velikog broja djece zabilježen njegov manjak. Istraživanje je utvrdilo snažnu povezanost koncentracije vitamina D u majčinoj i dojenačkoj krvi iz pupkovine koja ukazuje kako majke s dovoljnom razinom vitamina D tijekom trudnoće mogu plodu pružiti dovoljno ovog vitamina, ističu znanstvenici.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email

Komentari