U svrhu očuvanja dobrog vida, odnosno izbjegavanja jednog od najčešćih uzroka sljepoće – makularne degeneracije, znanstvenici sa Sveučilišta Puerta de Hierro u Madridu povukli su zanimljiv potez obogativši „frankfurter“ kobasice luteinom.
Lutein, karotenoidni nutrijent kojeg nalazimo u lisnatom zelenom povrću i žumanjku jajeta, desetak je godina najviše favorizirani suplement za zdravlje očiju, odnosno borbu protiv makularne degeneracije.
Istraživanje je pokazalo kako se iz takvih kobasica, u kojima je mast nadomještena luteinom obogaćenim maslinovim uljem, apsorbira odnosno u organizmu iskoristi čak 30%, što je daleko više u odnosu na prirodne biljne izvore.
S obzirom na dobar okus, izgled i stabilnost takvih kobasica, one predstavljaju prvi mesni „nosač“ za lutein koji uvelike potpomaže sveukupnu bioiskoristivost ovog vrijednog karotenioda.
Izvor: Food Chemistry