Datum objave: 13. 12. 2009.

U svrhu očuvanja dobrog vida, odnosno izbjegavanja jednog od najčešćih uzroka sljepoće – makularne degeneracije, znanstvenici sa Sveučilišta Puerta de Hierro u Madridu povukli su zanimljiv potez obogativši „frankfurter“ kobasice luteinom.

Lutein, karotenoidni nutrijent kojeg nalazimo u lisnatom zelenom povrću i žumanjku jajeta, desetak je godina najviše favorizirani suplement za zdravlje očiju, odnosno borbu protiv makularne degeneracije.

Istraživanje je pokazalo kako se iz takvih kobasica, u kojima je mast nadomještena luteinom obogaćenim maslinovim uljem, apsorbira odnosno u organizmu iskoristi čak 30%, što je daleko više u odnosu na prirodne biljne izvore.

S obzirom na dobar okus, izgled i stabilnost takvih kobasica, one predstavljaju prvi mesni „nosač“ za lutein koji uvelike potpomaže sveukupnu bioiskoristivost ovog vrijednog karotenioda.

Izvor: Food Chemistry

Pošalji prijatelju na email

Komentari