Maja Biličić

Datum objave: 29. 11. 2017.

Nedavno je otkriveno da slatkovodna zelena alga klorela (chlorella) može ubrzati odgovor imunološkog sustava na oštećenja organizama izazvana intenzivnom tjelesnom aktivnošću sportaša.

Istraživanje je provedeno na 26 ispitanika. Znanstvenici su im uzeli uzorke sline kako bi utvrdili razine sIgA (sekretornog imunoglobulina A iz sluznice) na početku istraživanja te za četiri, pet i šest tjedana. Trinaest ispitanika je dva tjedna dobivalo placebo, a preostali su ispitanici dobivali 6 g klorele dnevno. U četvrtom su tjednu ispitanici dva dana imali intenzivne tjelovježbe.

Prosječne početne vrijednosti sIgA bile su 54 µg/min kod placebo grupe, a 57 µg/min kod grupe koja je dobivala dodatak prehrani. Međutim, vrijednosti su se u narednim tjednima promijenile. U četvrtom tjednu su kod placebo grupe vrijednosti ostale 54 µg/min, dok su se u eksperimentalnoj grupi povećale na 83 µg/min. U petom su se tjednu vrijednosti obiju grupa povećale na 63 µg/min i 98 µg/min, dok su se u šestom tjednu one smanjile na 58 µg/min za kontrolnu grupu i 85 µg/min za eksperimentalnu grupu.

Znanstvenici pretpostavljaju kako je do povećanja koncentracije sIgA u slini nakon 4 do 5 tjedana uzimanja klorele došlo zbog spojeva koje sadrži, kao što su polisaharidi, glikoproteini ili kompleks proteina i polisaharida, a koji potiču rad imunološkog sustava.

Međutim, napominju da klorela sadrži mnogo hranjivih tvari koje su također mogle utjecati na rad imunološkog sustava te zahtijevaju daljnja istraživanja u kojima će istražiti bioraspoloživost ove zelene alge nakon njene konzumacije.

Izvor: European Journal of Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari