Josip Rešetar

Datum objave: 25. 12. 2018.

Unos dodatka prehrani s algom klorelom tijekom perioda intenzivnog treninga dovodi do povećanja imunoglobulina A (IgA) važnog za održavanje pravilnog rada imunosnog sustava, zaključak je studije objavljene u časopisu European Journal of Nutrition.

Naime, imunostimulirajući učinak klorele pripisuje se specifičnim polisaharidnim i glikoproteinskim kompleksima za koje se prethodno utvrdilo da mogu doprinositi pravilnoj funkciji imunosnog sustava te na taj način potencijalno prevenirati infektivne bolesti gornjih dišnih puteva.

Aktualna šestotjedna studija uključila je 29 ispitanika prosječne dobi 29 godina koji su svakodnevno dobivali 6 grama dodatka prehrani s klorelom ili placebo. Ispitanici su tijekom studije provodili intenzivnu tjelesnu aktivnost, a u četvrtom su tjednu imali dva dana s ekstremno intenzivnim treningom.

Za razliku od placebo skupine, kod koje nije zabilježena promjena koncentracije IgA u slini tijekom trajanja cijele studije, kod ispitanika iz kontrolne skupine koncentracija IgA počela se povećavati od prvog dana ekstremno intenzivnog treninga u četvrtom tjednu pa sve do kraja studije.

Budući da su rezultati potvrdili zaključke prijašnjih studija o utjecaju klorele na povećanje IgA u slini, znanstvenici pozivaju na novu studiju u kojoj bi se provodila duža suplementacija klorelom kako bi uvidjeli utječe li spomenuta alga na značajnije smanjenje rizika od infekcija gornjih dišnih puteva.
 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: alge, dodaci prehrani, klorela,

Komentari