Planiranje trudnoće podrazumijeva sveobuhvatan proces u kojem je potrebno osigurati optimalne uvjete za rast i razvoj ploda. Pripreme za trudnoću služe kako bi se na vrijeme prepoznala stanja koja bi potencijalno mogla ugroziti trudnicu i budući plod.
Kako bi se osigurao optimalan rast i razvoj ploda te povoljan nutritivni status majke, iznimno je važno tijekom planiranja trudnoće uravnoteženom prehranom unijeti sve potrebne nutrijente. Međutim, suvremeni ubrzani način života često otežava pridržavanje pravilne prehrane uslijed čega dolazi do razvoja nutritivnih deficita.
Brojne studije provedene na ljudima ističu važnost postizanja adekvatnog nutritivnog statusa prije samog začeća te njegov utjecaj na ishode trudnoće i zdravlje djeteta. Primjerice, suboptimalan status vitamina B6 i B12 povezan je s povećanim rizikom od prijevremenog poroda dok su niske razine joda u trudnica povezane s nižim kvocijentom inteligencije djeteta. Također je dokazano da dodatni unos nutrijenata u razdoblju pripreme i tijekom trudnoće, poput folne kiseline, vitamina B12 i vitamina D smanjuje zdravstvene rizike kod djece kasnije u životu.
Nedavno provedena randomizirana, dvostruko slijepa, placebom kontrolirana studija za cilj je imala istražiti razine hranjivih tvari tijekom rane i kasne trudnoće, kao i šest mjeseci nakon poroda uz ispitivanje učinaka dodataka prehrani korištenih u studiji.
U studiji je sudjelovalo 1729 žena koje su planirale trudnoću iz Velike Britanije, Singapura i Novog Zelanda. Sudionice su nasumično raspoređene u skupinu koja je primala ispitivani dodatak prehrani te skupinu koja je primala vitaminski dodatak kao kontrolu, od razdoblja prije začeća do poroda. Oba dodatka sadržavala su folnu kiselinu 400 µg/dan, željezo 12 mg/dan, kalcij 150 mg/dan, jod 150 µg/dan i β-karoten 720 µg/dan. Ispitivani dodatak također je sadržavao riboflavin 1,8 mg/dan, vitamin B6 2,6 mg/dan, vitamin B12 5,2 µg/dan, vitamin D 10 µg/dan, cink 10 mg/dan, mioinozitol 4g/dan i probiotike (Lactobacillus rhamnosus i Bifidobacterium animalis sp. lactis). Uzorci krvi prikupljeni su prije intervencije, mjesec dana nakon, u ranoj i kasnoj fazi trudnoće te šest mjeseci nakon poroda.
Prilikom uključivanja u studiju, kod čak 29,2 % sudionica primijećene su niske razine folata. Niske razine riboflavina zabilježene su kod 7,5 % ispitanica, vitamina B12 kod njih 9,1 % dok je skoro polovine svih sudionica, njih 48,7 % imalo niske vrijednosti vitamina D. Nadalje, preko 90 % svih sudionica imalo je nizak status jednog ili više spomenutih vitamina na početku studije.
U kontrolnoj skupini, razine riboflavina, vitamina B6 i vitamin B12 smanjivale su se tijekom trudnoće, pri čemu je 54,2 % trudnica razvilo niske razine vitamina B6 u kasnoj trudnoći. Međutim, dodatni unos spomenutih nutrijenata tijekom samo mjesec dana značajno je poboljšao nutritivni status sudionica u intervencijskoj skupini, u usporedbi s kontrolnom skupinom.
Prema rezultatima studije, značajan udio žena ima niske razine nutrijenata ključnih za razdoblje trudnoće, uključujući riboflavin, folnu kiselinu, vitamin B6, B12 i vitamin D. Znanstvenici ističu da dodaci prehrani, posebno formulirani za razdoblje trudnoće, značajno smanjuju prevalenciju nedostataka hranjivih tvari kod trudnica čega bi se njihova primjena i uloga trebala dodatno razmotriti.
Izvor: PLOS Medicine