Datum objave: 18. 06. 2007.

Jedite pametno, a ne manje, zaključak je studije koja je utvrdila da je za zdrav gubitak na tjelesnoj masi bez napadaja gladi bitno konzumirati namirnice niske kalorijske gustoće.

Namirnice koje su bogate vodom, a siromašne mastima, kao što su voće, povrće, juhe, mršavo meso i niskomasni mliječni proizvodi imaju nisku kalorijsku gustoću i osiguravaju tek nekolicinu kalorija po zalogaju.

Ove namirnice omogućuju ljudima unos zadovoljavajućih količina hrane i na taj način može smanjiti napadaje gladi koji prate dijete, navode autori studije.

Oni su usporedili učinak dviju različitih dijeta na ženama podijeljenim u dvije skupine kroz razdoblje od 6 mjeseci-jedna je podrazumijevala unos namirnica siromašnih mastima, dok je druga podrazumijevala unos namirnica siromašnim mastima i bogatim vodom.

Iako su obje skupine dobro održavale izgubljenu tjelesnu masu, žene koje su konzumirale namirnice niske kalorijske gustoće zabilježile su značajnji gubitak kilograma.

Izvor: American Journal of Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina,

Komentari