Maja Biličić

Datum objave: 07. 03. 2019.

Toplinski valovi mogu smanjiti odgovor imunološkog sustava na gripu, otkriveno je novim istraživanjem na miševima. Znanstvenici pretpostavljaju da bi klimatske promjene mogle negativno utjecati na budućnost cijepljenja i prehrane.

U istraživanju su znanstvenici zdrave, mlade ženke miševa držali na hladnoj temperaturi (4°C), sobnoj temperaturi (22°C) ili visokoj temperaturi (36°C). Kada su miševe inficirali virusom gripe, otkrili su da imunološki sustav onih u prostoriji s povišenom temperaturom nije uspješno djelovao.

Naime, uočeno je da su se miševi u prostoriji s povišenom temperaturom hranili manje te tako izgubili 10% svoje tjelesne mase unutar 24 sata. Već se drugi dan njihova tjelesna masa stabilizirala, a osmi dan su se zarazili virusom gripe putem zraka.

Miševi su cijepljeni te su normalno reagirali na cjepivo protiv gripe ubrizgano pod kožu, a crijevna mikrobiota cijelo je vrijeme ostala nepromijenjena.

Znanstvenici su pretpostavili da bi miševi u prostoriji s povišenom temperaturom mogli imati normalnu imunološku reakciju pod uvjetom da dobiju odgovarajuće dodatke prehrani prije i nakon infekcije. Stoga su miševima dali glukozu ili masne kiseline kratkog lanca.

U pokusu na sobnoj temperaturi kirurški su spojili inficirane miševe kako bi tjelesne tekućine mogle slobodno kolati između pothranjenih miševa i miševa koji su se normalno hranili. Tjelesne tekućine miševa koji su se normalno hranili potaknule su normalno reagiranje imunološkog sustava pothranjenih miševa na virus gripe.

Potrebna su dodatna istraživanja kojima će se utvrditi je li uzrok zatajenja pravilnog rada imunološkog sustava toplinski val ili je za to ipak zaslužan nedostatak hranjivih tvari. Novi bi podaci mogli otkriti i razlog ponovnog oboljenja od druge bolesti tijekom liječenja.

Izvor: PNAS

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: gripa, imunitet, klimatske promjene,

Komentari