Ispitivanja na miševima koji su na masnoj dijeti pokazala su da klice crvenog kupusa smanjuju rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti te umanjuju porast tjelesne mase.
Poznato je da unos crvenog kupusa štiti od povećanja razine lošeg kolesterola pa su znanstvenici odlučili otkriti imaju li i klice crvenog kupusa slična svojstva. Svoje istraživanje proveli su na pretilim miševima koji su imali visok rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti i visoke razine kolesterola. Podijelili su 60 miševa u grupe prema načinu prehrane.
Hranili su ih hranom bogatom mastima ili hranom siromašnom mastima, s ili bez klica crvenog kupusa ili zrelog crvenog kupusa. Miševi na masnoj dijeti koji su se hranili kupusom ili klicama, imali su manje razine kolesterola u jetri, a tjelesna masa sporije im je rasla.
Istraživanjem je ustanovljeno da klice sadrže mnogo više polifenola i glukozinolata od zrelog kupusa, a djelotvornije smanjuju i razine lošeg, LDL kolesterola i triglicerida u jetri životinja.
Izvor: Journal of Agricultural and Food Chemistry